Marić: Dijalog s ugostiteljima će se nastaviti

17:54 / 13.07.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Ministar Zdravko Marić

Ministar Zdravko Marić

Foto: Marin Tironi / PIXELL

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u Bruxellesu kako je otvoren za razgovore s predstavnicima ugostiteljskog sektora, koji traže ili smanjenje PDV-a na piće na 13 posto, ili uvažavanje troškova rada kao poreznog odbitka, ali da se ne može izdvajati samo jedan segment poreznog sustava.

Mi smo spremni za razgovor, rekao je ministar Marić, ali je dodao da ni u jednoj zemlji nije vidio, niti to omogućava direktiva EU-a, da se bilo što izuzme iz osnovice PDV-a, pa tako i trošak radne snage.


 Na izravan upit hoće li PDV za ugostitelje biti smanjen na 13 posto, Marić je rekao: Dijalog će se nastaviti, pristup i očekivanja ugostitelja su za mene u redu, međutim, ne možemo izdvajati samo jedan segment u odnosu na cijelu sliku. PDV je iznimno važan, najvažniji porezni prihod.


Porezima se ne rješava sve


 Marić je rekao da je vlada u proteklih pet godina smanjivala poreze, rasteretila gospodarstvo i građane, ali na način da se ne ugrožava održivost javnih financija stoga je javni dug četiri godine padao, u zadnji tri godine zabilježen je proračunski višak.


 Rekao je da se izmjenama u poreznom sustavu i snižavanjem poreznih opterećenja nastojalo osigurati poslodavcima prostor da povećaju plaće svojim zaposlenicima, čime se pomaže u rješavanju demografskog izazova u Hrvatskoj.


 Mi smo kroz porezne izmjene rješavali neka od otvorenih pitanja, ali porezima se ne rješava sve. Isto tako PDV nije jedina stavka u poreznom sustavu Republike Hrvatske, rekao je Marić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!