Neizvjesna budućnost za ugostitelje

12:34 / 13.07.2021.

Autor: Silvana Skočajić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Nacionalna udruga ugostitelja

Nacionalna udruga ugostitelja

Foto: Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS / HRT

Zbog ozbiljnosti situacije u sektoru, izvanredni sastanak održala je Nacionalna udruga ugostitelja. 

Budućnost je, kažu, neizvjesna i izostaju reforme, a poslovanje, ističu, ugrožavaju i mnoga epidemiološka ograničenja. Posebno se žale na previsok PDV.

- Vi znate da je nama PDV stavka koja guši poslovanje. Mi smo nekoliko puta pokušavali objasniti, široj javnosti i Ministarstvu financija. U razgovoru s ministarstvom, dobili smo jasan odgovor da Hrvatska nema fiskalnih kapaciteta za smanjenje PDV-a što nam je jako žao čuti zato što to neminovno vodi u propast našeg sektora, rekla je Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.

- To je porez koji pogoduje korporacijama, trgovačkim lancima, a koji guši malo i srednje poduzetništvo i zbog uvođenja PDV-a 1998., hrvatska ekonomija je zapela tamo gdje je zatečena, odnosno nemamo tvrtke koje rastu iz malih u srednje i srednje u velike, naglašava Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!