16:23 / 27.02.2019.

Autor: M.Š./Hina

Marić: Vlada očekivala usporavanje rasta BDP-a

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je rekao da je Vlada očekivala usporavanje gospodarskog rasta u posljednjem lanjskom tromjesečju.
Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je rekao da je Vlada očekivala usporavanje gospodarskog rasta u posljednjem lanjskom tromjesečju, istaknuvši da pritom industrijska proizvodnja i visoka uvozna ovisnost daju razloga za brigu, dok rast potrošnje i investicija pokazuju dobar sentiment u gospodarstvu.

- Plenković: Izlazak iz prekomjerne neravnoteže važan za gospodarstvo
- BDP - godišnji rast 2,6 posto


- Usporavanje gospodarskog rasta Hrvatske u četvrtom tromjesečju lani na 2,3 posto na godišnjoj razini očekivali smo i mi u Vladi, a - koliko sam pratio, i u HNB-u i vodeći ekonomski analitičari, s obzirom na dostupne analize visokofrekventnih makroekonomskih pokazatelja, kazao je Zdravko Marić u telefonskoj izjavi za Hinu, dodavši da je prije svega riječ o pokazatelju industrijske proizvodnje i neto izvoza.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. To je već 18. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,8 posto na godišnjoj razini.

EK je još u ožujku 2014. utvrdio postojanje prekomjerne makroekonomske neravnoteže u Hrvatskoj. Iste godine Hrvatska je ušla i u postupak prekomjernog deficita, no iz te procedure izašla je u 2017.

- Očekivali smo izlazak iz skupine zemalja s prekomjernim neravnotežama jer radimo na tome da ih smanjimo i eliminiramo - kazao je Marić.

Kako navodi, i EK u svom izvješću upozorava da je domaća potražnja glavni pokretač gospodarskog rasta u Hrvatskoj, ali i da postoje određeni izazovi kojima se treba pozabaviti, prije svega industrijska proizvodnja.

S druge strane, kaže da treba uzeti u obzir okolnosti u okružju, jer je činjenica da neke zemlje, prije svega Italija, gospodarski i nemaju najbolje rezultate, a važni su trgovinski partneri.

To su objektivne okolnosti na koje treba računati, dodaje Marić te ističe da i EK zaključuje kako treba poboljšati i domaću poslovnu klimu i uvjete poslovanje kako bi stopa gospodarskog rasta bila viša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!