Mijenja se pravo potrošača, Švicarska "otvara vrata", a lakih vrećica više neće biti

01.01.2022.

19:51

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/HRT

Što se mijenja u 2022.?

Što se mijenja u 2022.?

Foto: Antonio Bronic / HRT/PIXSELL/Shutterstock

U ovoj godini država namjerava s većim iznosima poticati one koji se odluče vratiti iz inozemstva kako bi u Hrvatskoj pokrenuli posao. Dodatno će biti nagrađeni i oni koji će svoje poslovanje razvijati u ruralnim krajevima. Iznosi za samozapošljavanje bit će veći, a trebala bi rasti i minimalna plaća. No Švicarska dodatno liberalizira pravila zapošljavanja za hrvatske radnike, tako da će fluktuacija na tržištu rada zasigurno biti. Najveće promjene već u prvim danima ove nove godine zamijetit ćemo u trgovinama, i to zbog zabrane lakih plastičnih vrećica.


Tomislav Kramarić, član Uprave trgovačkog lanca objašnjava da će i dalje biti u ponudi vrećica od 7 mikrona debljine. Dodaje da su već neko vrijeme u ponudi 100% biorazgradive vrećice, koje će biti na svakom odjelu u ponudi i koje se mogu koristiti za biootpad. Napominje da je cilj potaknuti ljude na korištenje višekratnih vrećica. U ponudi će i dalje biti deblje plastične vrećice, koje se mogu više puta koristiti, kao i one od recikliranih materijala. Promjena je zasad najviše muke zadala domaćim proizvođačima najlon-vrećica, koji zapošljavaju 800 radnika.

- Svi oni koji su se bavili proizvodnjom vrećica, već dvije godine znaju da mi idemo u smjeru njihova ukidanja, kazao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, 28. prosinca 2021.

Zbog europskih direktiva mijenjaju se i prava potrošača. Kupite li proizvod s nedostatkom, umjesto zamjene ili povrata novca, trgovac će moći inzistirati na popravku. I opet će se težnja za zelenijim planetom prelomiti preko leđa potrošača. 

- Europski zakonodavac je rekao da u određenim situacijama kada bi zamjena proizvoda za trgovca predstavljala nerazuman trošak, on može inzisirati na popravku proizvoda, izjavila je Dijana Kladar, pravna savjetnica u udruzi Potrošač.

Naravno, i potrošač ima pravo na popravak u razumnom roku. Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača podsjeća da su tražili definiranje „razumnog roka”. Dodaje da je taj pojam u Hrvatskoj relativan i da za popravak automobila traje čak sedam mjeseci. Nažalost, kaže, nismo naišli na odgovor. 

Odgovora nema ni na pitanje hoće li u ovoj godini napokon biti donesena odluka o zabrani rada trgovina nedjeljom. 

- Činjenica da to tako dugo traje znači da nije lako donijeti takvu odluku, rekao je Mirko Budimir iz Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca. 

No radnici će ubuduće imati još više izbora. Švicarska „otvara vrata” hrvatskim radnicima. Dosad se na rad ondje išlo s radnom dozvolom.

- Sada će hrvatski radnici moći doći u Švicarsku i slobodno ući u zemlju i tražiti posao. Postoji mogućnost da traže posao tri mjeseca, bez ikakve boravišne dozvole. U slučaju da ne nađu posao u roku od tri mjeseca, svakako će imati mogućnost ostati još tri mjeseca, kazala je Mateja Šalić iz Odjela marketinga "Moj posao".

Kako bi zaustavila val iseljavanja i potaknula samozapošljavanje, država je povećala poticaje za pokretanje posla. Najviše, 200.000 kuna, dobit će povratnici iz inozemstva, a 175.000 oni koji posao namjeravaju pokrenuti u ruralnim krajevima. Minimalna plaća porast će na 3.750 kuna. No očekuje se nastavak rasta troškova života. Poskupljuje plin, a vjerojatno i struja, pa će ova godina i za život i poslovanje biti pravi izazov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!