Milatić: Nema smisla po svaku cijenu naplaćivati svima jeftine energente

10:24 / 21.06.2022.

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu energetike i održivog razvoja

Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu energetike i održivog razvoja

Foto: Studio 4 / HTV/HRT

Vlada je "fiksiranjem" cijena goriva na svim crpkama u državi osim na autocestama trenutačno spasila građane od novog energetskog udara. Na drugoj strani mali distributeri nakon novih mjera koje opet zadiru u dobavljačke marže tvrde ovo će nas natjerati na zatvaranje jer već 8 mjeseci trpimo teške gubitke i sada je kraj.

Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu energetike i održivog razvoja rekao je kako smatra da mali distributeri nisu stavljeni u lošiji položaj.

- Danas je sastanak s ministrom gospodarstva. Saslušat ćemo sve. Radi se o oko 200-tinjak benzinskih postaja od 1.000 koliko ih postoji u RH. Njihov problem je da nabavljaju derivate od velikih koji tu svoju maržu, koja je limitirana, moraju podijeliti između sebe. Sad je pitanje kako je tko imao ugovoreno i koliko ima zaliha, rekao je. 

Dodao je kako je to trebalo napraviti kako bi se situacija privremeno zaustavila, a opet da se zbog nadolazeće turističke sezone ostvare mogući prihodi.

Da Vlada nije intervenirala cijene bi bile skoro 25 posto skuplje.

- Benzin bi bio 2.45 kuna skuplji, dizel 3.56 kuna, a plavi dizel 2.38. To su značajni iznosi i ne može se reći da je malo. Kad se gleda s pozicije tko plaća i tko troši njemu je uvijek problem i to je za razumjeti, ali činjenica je da bi bez ovih mjera bili stravični udari, istaknuo je Milatić.

- Učinili smo sve da INA poveća proizvodnju, da rafinerija funkcionira, da se osiguraju sirovine, da se proizvodnja plina u ovoj godini poveća i najave su da će biti 800 milijuna kubičnih metara plina, a lani je bilo oko 630-640 milijuna. Mi kao vlasnik INA-e utječemo da je INA aktivnija, ali nije jedini igrač, rekao je. 

Osvrnuo se i na moguće nestašice.

- Ne možemo govoriti o nestašicama. Svi dobavni pravci funkcioniraju, sirovine ima dovoljno, zalihe su dovoljno napunjene, imamo i obavezne zalihe. Nema smisla po svaku cijenu naplaćivati svima jeftine energente, jasno je da se sve reflektira i na cijenu hrane, ali ne možemo pobjeći iz kože inflatornih kretanja koje nisu zadesile samo RH već sve, rekao je. 

Na pitanje treba li zadirati u PDV, Milatić je rekao da je to zadnja stvar.  

- Mislim da će Europska komisija prije dozvoliti da se trošarine spuste ispod minimalnih nego će se ići u PDV. On je prevažan prihod. On ne znači ništa za poduzetnike, kada ga skinete niste im pomogli, pomogli ste građanima, a ako skinete trošarine isto ste pomogli građanima. Uvijek treba ići u pravcu trošarina i fiksnih davanja, a ne prolaznih kao što je PDV.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!