Vlada fiksirala cijene na benzinskim postajama, gorivo skuplje samo na autocestama

19:20 / 20.06.2022.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/HRT

Cijene goriva

Cijene goriva

Foto: Vlada RH/Goran Stanzl / Vlada RH/PIXSELL

Vlada RH fiksirala je najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama, osim na autocestama. Od sutra će litra eurodizela stajati 13,08 kn, a eurosupera 95 bit će 13,50 kn. Litra pak plavog dizela stajat će najviše 9,45 kn po litri. Da Vlada nije reagirala, za dizel bismo sutra na svim postajama izdvajali 14,57 kn po litri, za benzin 14,07 kn, a toliko ćemo sada za ta goriva morati izdvojiti na autocestama.

Cijene osnovnih vrsta goriva "zamrzavaju se" iduća dva tjedna na svim benzinskim postajama izvan autocesta. To znači na 94% postaja od ukupno 961, kaže premijer.

- Ovakva mjera pridonosi zaštiti standarda hrvatskih građana i gospodarstva te omogućuje intenzivnu turističku sezonu. Na taj način sam uvjeren da ćemo s ovako pažljivo izbalansiranom mjerom omogućiti i jedno i drugo, izjavio je premijer Andrej Plenković. 

Različite cijena goriva ne bi trebale izazvati gužve u gradovima zbog izlaska turista s autocesta. 

- To nije realno. Dio ljudi možda to i napravi, ali to će biti mali postotak, dodao je premijer Plenković. 

Vlada zasad još nije iskoristila najveće moguće smanjenje trošarina, jer ostavlja prostor za buduće intervencije. Ministar financija Zdravko Marić kazao je da je 37 lipa još ostalo raspoloživo do minimalne trošarine na benzin i 19 lipa na dizel. 

No ograničena je marža naftnih kompanija, što male distributere dovodi u izrazito težak položaj.

- To su gubici koje nije moguće izdržati. I dosad smo već osam mjeseci radili s gubicima i to je sad stvarno čavao u lijes. Mi stvarno dalje tako ne možemo, tako da ćemo biti prisiljeni da naše pumpe zatvorimo, nažalost u jeku turističke sezone, kazao je Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih distributera goriva.

Vodi se računa i o malim distributerima, kažu ministri, no velike tvrtke zasad mogu podnijeti ograničavanje marži.

- Kod nas su trenutačno marže 65 lipa. Od sutra su u Sloveniji 44 lipe i 46 lipa. Ne treba biti znanstvenik da se vidi kako tu ima još prostora da bi i nafte kompanije i distributeri funkcionirali na jednoj zadovoljavajućoj razini. Opet, ima onih malih koji nisu u takvoj situaciji, ali o njima ćemo voditi računa, izjavio je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

U SDP-u, kažu, da je mjera u velikoj mjeri bila nužna.

- Međutim pitanje koje je ostalo neodgovoreno od strane Vlade je, da li je Vlada prethodno razgovarala i pripremila s distributerima motornih goriva plan koji će osigurati da na crpkama ne bude nestašica, kazao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Prema Vladinim podacima, 50% kupaca benzina i 30% kupaca dizela i dalje bira skuplje gorivo s aditivima, što distributerima daje dovoljno prostora za zaradu te nije ugrožena sigurnost opskrbe.

- Sve ove mjere koje radimo jesu usmjerene i na suzbijanje efekata inflacije, ali također jednako važno pa i važnije je da se osigura sigurna opskrba, da ne dođe do manjkova i nestašica bilo čega, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić.

I sindikati i poslodavci najnoviju mjeru pozdravljaju, ali zabrinjava ih budućnost.

- Kad je takav snažan rast cijena, svaka kuna, svaka lipa je značajna pa će značiti i ovo, ali sasvim sigurno ne dovoljno i trebat će tražiti i dalje neke dodatne mjere, kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

- Bojim se da će pritisci trajati i dalje i da će se u konačnici doći do ovoga da će se morati dirati i u taj PDV, istaknuo je Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Nova mjera vrijedit će dva tjedna, a onda će, kažu u Vladi, ponovno vidjeti što i kako dalje.

Skuplje gorivo na autocestama nije novitet. I proteklih godina imali smo takvu praksu, a litra je znala biti i do pola kune skuplja nego kod istog trgovca u gradovima i mjestima. Od sutra će na autocestama osnovna goriva biti i do kunu i pol skuplja. Novinarka HTV-a Jasminka Kalčić istaknula je da je na autocestama često sve bilo ponešto skuplje, pa tako i gorivo. Sada će ono biti i znatno skuplje zahvaljujući fiksiranim cijenama, odnosno tržišnim, dodala je. 

Vjeruje da se situacija neće nešto bitno promijeniti. Onaj tko vozi, gorivo će morati natankati u svoje vozilo, dakako promišljenije i to npr. u gradovima i mjestima, a ne na autocestama gdje će cijene goriva biti znanto više. 

Iz dosadašnjeg razgovora s turistima zaključila je da su oni vrlo opušteni što se tiče cijena goriva. 

- Turisti iz npr. Danske, Norveške, Njemačke dolaze u skupocjenim automobila i kamperima i kažu da ne žele razmišljati o nikakvim cijenama, pa ni o cijenama goriva. Kažu da se nakon odmora vraćaju u države koje su još skuplje nego što je to Hrvatska. Što se domaćih turista tiče paniika je zavladala kada je gorivo prešlo 9 kuna. Zatvarat će se neke manje benzinske postaje, istaknula je Kalčić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!