Milatić o cijeni plina: Vlada do 1. travnja ima vremena pronaći rješenje

20.12.2022.

08:06

Autor: U mreži Prvog/IMS/HRT

Ivo Milatić

Ivo Milatić

Foto: HRT / HTV

Ministri energetike država članica EU-a postigli su dogovor o ograničavanju cijene plina radi zaštite građana i gospodarstava koja klize u recesiju. Dogovoreno je da se mehanizam za ograničavanje cijene plina aktivira kada cijena dosegne 180 eura po megavatsatu i 35 eura više od referentne cijene LNG-a u razdoblju od tri dana uzastopno. Državni tajnik ministarstva gospodarstva Ivo Milatić je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" izjavio je da bi se nakon 1. travnja mogla očekivati veća cijena plina, ali da Vlada ima vremena do tada pronaći način da izađe tome ususret. 

Hrvatska je zadovoljna što je u EU postignut dogovor da se mehanizam za ograničavanje cijene plina aktivira kada cijena dosegne 180 eura po megavatsatu i 35 eura više od referentne cijene LNG-a u razdoblju od tri dana uzastopno, smatra Ivo Milatić. Kaže da se jedino tako, djelovanjem cijele Europe, stvari mogu polako staviti u kontrolu.

- Kada bi možda uredba proizvodila određene probleme u sigurnosti opskrbe, točno je predviđeno kako se odustaje od mehanizma da ne bi došlo do poremećaja, dodaje Milatić. Svi znamo da se cijena plina proporcionalno odražava na cijenu električne energije pa ako tu postoji ta psihološka granica, koju vrlo izvjesno onda tržišta polako više neće prelaziti, imamo jednu stabilnost da cijena električne energije neće prelaziti 400 i nešto eura po megavatsatu. Bitno je da se s time može računati, kazao je Milatić.

Istaknuo je i da je dobro da Hrvatska oko 70% svoga plina troši iz LNG-a. Pojasnio je među ostalim da je LNG u Hrvatskoj napravljen tako da on ne smije imati praznog hoda niti sat vremena.

Emisiju možete pogledati ovdje: 

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić također pozdravlja europsku odluku. No tvrdi da te cijene u normalnim uvjetima ograničavanja tržišta mogu izazvati određene poremećaje na tržištu, određeni nedostatak robe, ali da postoje osigurači koji će se aktivirati u određenim trenucima. Pretpostavljam da postoji netko tko će nadzirati provedbu ove odluke tako da se pravovremeno može reagirati ako bi ona izazvala određene poremećaje, kazao je.

Govoreći o tome što odluka EU-a konkretno znači za građane Europske unije, Pudić je izjavio da će i opskrbljivači gledati po kojim se cijenama trguje. Neće moći ugovarati po većim cijenama od određenoga. Za krajnje kupce, odluka EU znači nižu cijenu, ali to je i dalje daleko veća cijena od one koju građani Hrvatske imaju. 

- Kod naših građana veći problem će biti oko prvog travnja, ali pretpostavljam da se u ministarstvu radi na tome, dodao je. 

Grozdanić: Vjerujem da Vlada radi na određenim mjerama i od 1. travnja

Energetičar Igor Grozdanić smatra da će se cijene plina iduće godine kretati oko 100-120 eura po megavatsatu te pozdravlja odluku EU o ograničenju cijene plina. Istaknuo je da su u posljednje dvije godine cijene plina i bile više od 180 eura, ali smatra da to nije bilo ništa značajno. 

- Što se tiče Hrvatske, sigurni smo. Građani vjerojatno neće puno osjetiti. Kao i kolega Pudić, vjerujem da Vlada radi na određenim mjerama i od prvog travnja. Što se tiče opskrbe imamo LNG terminal. Imamo i domaću proizvodnju, a ona je u 2020. bila nažalost samo na 28%, rekao je i dodao da je nekada bila na 70-75 posto.

Posebno je istaknuo da se više treba raditi na istraživanju, razvoju i proizvodnji prirodnog plina. Treba se zaustaviti tzv. prirodni pad proizvodnje.

Milatić: Jasan je stav premijera i ministra


Hrvatska je 2007. i 2008. godine imala domaću proizvodnju plina i veću od 100%, tvrdi Milatić. Tada se plin i izvozio. Napomenuo je da je vrlo bitno i dalje ulagati u istraživanja, ali i da se i isrcpljena ležišta i dalje mogu koristiti, posebno tamo gdje su blizu velikih proizvođača CO2.

Govoreći o tome što bi se moglo dogoditi nakon prvog travnja, Milatić je kazao da bi se mogla očekivati povećanja cijena, ali se neće dogoditi jer je, kako kaže, jasan stav premijera i ministra o tome. Napominje da se do tada ima vremena pronaći način kako ne bi bilo porasta cijena. 

- Uredbom Vlade cijelu proizvodnju Ine otkupljujemo sve do veljače 2024. godine, kazao je.

Energente treba štedjeti i građane privikavati na više cijene

Pudić je ponovio tvrdnju Milatića, da se građani Hrvatske ne trebaju plašiti, za njih je 41 euro po megavatsatu i za njih se neće primjenjivati odluka o 180 eura po megavatsatu. Dodaje pak da bi građane trebalo navikavati na malo veću cijenu energenata, poput 10-15 posto, kako bi više i štedjeli tu energiju.

Grozdanić se slaže s tim da bi građane trebalo navikavati na nešto višu cijenu energenata.

Primjetno je da tvrtke, ustanove i građani razmišljaju i štede i to je dobro, neovisno o tome što je cijena stvarno prihvatljiva u RH kad su u pitanju električna energija i plin.

Ivo Milatić, državni tajnik ministarstva gospodarstva

Milatić je pozvao građane da i dalje štede i da se priviknu na to jer svaka štednja, kako kaže, pridonosi manjem emitiranju CO2 i manjim problemima za uklanjenje klimatskih poremećaja.

Govorio je i o području gdje je distributer Međimurjeplin i gdje je njihov plin bitno skuplji, 120 eura po megavatsatu, a ne 41 eura po megavatsatu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!