Nije rupa u zakonu nego mogućnost: sajamski dani u sve više gradova

12.08.2023.

Zadnja izmjena 21:40

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Nakon malo više od mjesec dana od početka primjene zakonskih odredbi kojima se trgovinama zabranjuje rad nedjeljom i blagdanima, uz iznimku njih 16 u godini, neki čelnici gradova i općina dosjetili su se kako barem djelomice zaobići te odredbe. Proglašavanjem sajamskog dana grad Split tako će već sutra prvi omogućiti prigodnu prodaju na kioscima, štandovima i općenito na otvorenom. 

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja podsjetili su u subotu da je proglašavanje sajamskih dana predviđeno Zakonom o trgovini i da to nije nepoštivanje zakona niti je riječ o "rupi u zakonu" nego o korištenju mogućnosti koju su Vlada RH i Hrvatski sabor svjesno propisali.


Zakonom je, kažu, predviđeno da je prigodna prodaja na sajamskim manifestacijama od osobitog značaja za jedinice lokalne samouprave, kojima je ostavljena mogućnost da proglase sajamske dane, sukladno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

- Stoga proglašavanje sajamskih dana i javnih manifestacija nije nepoštivanje Zakona i odredbi o neradnoj nedjelji. Ne radi se o tzv. rupi u Zakonu, već obrnuto, o korištenju mogućnosti koju su Vlada Republike Hrvatske i Hrvatski sabor svjesno propisali vodeći računa o tradiciji, običajima i potrebama jedinica lokalne i regionalne samouprave i građana, istaknuli su u priopćenju.

Napomenuli su i da nisu dozvoljene zlouporabe i kršenje Zakona o trgovini na način da se mimo predviđenih iznimki prisiljava radnike da rade nedjeljom te da će inspekcijski nadzor provoditi tržišni inspektori tijela državne uprave nadležnog za inspekcijske poslove u skladu s ovlastima određenim posebnim zakonom.

Reguliranjem rada nedjeljom omogućava se balans između poslovnoga i obiteljskog života, a davanjem mogućnosti trgovcima da samostalno odrede 16 radnih nedjelja vodi se računa o gospodarskim aktivnostima, kao i potrebama u razdoblju turističke sezone. Upravo je 16 radnih nedjelja i predviđeno zbog intenzivne turističke sezone u Hrvatskoj, podsjetili su.

Zakonom predviđena mogućnost


Zakonom je, kažu, predviđena i mogućnost prigodne prodaje na sajamskim manifestacijama, poput tradicionalnih vjerskih (npr. prigodom blagdana Velike Gospe), specifičnih lokalnih manifestacija (npr. Špancirfest), te svih drugih manifestacija koje imaju značaj za stanovništvo, odnosno za koje postoji potreba u jedinicama lokalne samouprave.

- Sukladno stavku 6. članka 57. Zakona o trgovini, odredbe stavka 1. do 4. članka 57., kojima se propisuje da su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom i u dane blagdana, ne primjenjuju se na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu, naglasili su.

Prigodna prodaja definirana je, kako su dodali, u članku 2. stavku 11. Zakona o trgovini koji kaže da je prigodna prodaja prodaja organizirana u sklopu održavanja sajmova, priredaba i izložbi. "Prigodnom prodajom dopuštena je prodaja samo proizvoda i robe koji su predmet i svrha organiziranja spomenutih manifestacija i može trajati najduže do 60 dana u tijeku jedne kalendarske godine, neovisno o vremenu održavanja manifestacije", stoji u priopćenju.

Bačić: Nije to nikakav bunt


Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ustvrdio je kako nema bunta među poduzetnicima, obrtnicima i radnicima. Ponovio je stajalište MIGNOR-a kako je zakon svjesno ostavio prostor za ovakav ishod.

- Nije to nikakav bunt, sajamski dani su bili u starom zakonu, dakle uvijek se ostavila mogućnost pored ovih 16 nedjelja, koje smo ostavili da jedinice lokalne samouprave za određene dane koje su u tradiciji i običajima te lokalne zajednice ili sredine da ih mogu izabrati te u tim danima omogućiti trgovcima prije svega, a i onim djelatnostima koje su vezane uz te tradicije i običaje zbog kojih se sajmenski dani organiziraju, da te dane proglase sajmenim danom, rekao je.

Upozorio je kako će se ukoliko se zakon "izigra", "državni inspektor reagirati".

- Tada mogu raditi i oni koji inače temeljem zakona ne mogu raditi, ali tu treba voditi računa, to je vrlo važno da se to ne izigra, da se ne napravi nešto što je bilo protivno zakonu jer će tada država, odnosno državni inspektor reagirati, priprijetio je Bačić.

Milanović: Borba zdravog razuma i birokracije


Predsjednik Zoran Milanović poručio je kako traje borba zdravog razuma i birokracije. Ustvrdio je kako se zabrane rada ukidaju i u zemljama poput Njemačke i Austrije na koje se poziva Vlada.

- Ovo vidim kao prirodnu obrambenu reakciju zdravog razuma u sukobu s tupavom birokracijom. S tim što ovdje imaju tupave politike, nažalost je tako. Godinama to slušamo i sad su uveli te mjere. Jer to imaju Austrija i Njemačka, dobro znam Austriju, imaju sve manje i manje (takvih mjera), rekao je predsjednik.

Pozvao je na veću kontrolu te na kažnjavanje prijestupnika.

- Dakle, ključni problem je platiti u trgovini (trgovačkom sektoru). Platiti u trgovini (-//-) onima koji rade. To su uglavnom žene koje rade prekovremeno, koje rade nedjeljama, blagdanima. To treba kontrolirati i svaku devijaciju i kršenje strogo kažnjavati, ustvrdio je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!