Filipović u Dnevniku HTV-a: Samo irsko gospodarstvo raste jače od našega

25.06.2023.

19:17

Autor: Dnevnik/T.D./IMS/HRT

Davor Filipović

Davor Filipović

Foto: HTV / HRT

Ako uzmete posljednji kvartal pretpandemijski u 2019. godini i usporedite sa zadnjim kvartalom u ovoj godini, vidjet ćete da samo irsko gospodarstvo raste više i jače od našega, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, gostujući u Dnevniku HTV-a. 

Naglasio je kako je naslijedio puno zaostataka i problema u ministarstvu te najavio dvije uredbe i izmjenu zakona kako bi se investitorima ubrzala realizacija projekata vezanih za obnovljive izvore energije.

S prvim danom srpnja na snagu stupaju nove odredbe Zakona o trgovini prema kojemu će trgovci izabrati 16 radnih nedjelja. Većina trgovina u turističkim područjima uglavnom će raditi u ljetnoj sezoni, dok je na kontinentu fokus na početku školske godine te predblagdanskim nedjeljama.

- Naša Vlada je u predizbornom programu navela kako ćemo uvesti neradnu nedjelju i to smo izmjenama Zakona o trgovini i napravili. Gotovo 2/3 građana podupire ovakav način ograničavanja rada nedjeljom što znači da ćemo imati samo 16 radnih nedjelja kroz godinu dana. Uvažili smo sve što je prije sugerirao Ustavni sud. Obavili smo konzultacije s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom udrugom poslodavaca. Ne vidim da itko pokreće ustavne tužbe i nadam se da toga neće ni doći, rekao je Davor Filipović

Turizam i neradne nedjelje


- Ne mislim da turist gleda gdje će otići na temelju toga rade li trgovine nedjeljom ili ne rade. Želimo omogućiti balans između poslovnog i privatnog života, staviti obitelj u fokus. Želimo omogućiti radnicima u trgovini provođenje nedjelje sa svojim obiteljima, rekao je.


Ministar je naveo primjer trgovačkog lanca KTC koji već duže vremena ne radi nedjeljom, a odluku su donijeli samostalno te iz godine u godinu bilježe bolje poslovne rezultate i nemaju nikakvih problema s radnicima. Osvrnuo se i na gospodarske brojke.

- Ako uzmete posljednji kvartal pretpandemijski u 2019. godini i usporedite sa zadnjim kvartalom u ovoj godini, vidjet ćete da samo irsko gospodarstvo raste više i jače od našega. Vlada je u protekloj godini vodila brigu o građanima i gospodarstvu. Kako bi dali impuls gospodarstvu, ograničili smo cijene energenata, električne energije, goriva i plina te omogućili našim gospodarstvenicima predvidiv okvir poslovanja. To je jedan od razloga zašto je gospodarski rast bio tako dobar. Sav prihod koji su trgovci ostvarivali nedjeljom prebacit će se na subotu ili dan kasnije. Neće biti nikakvih negativnih efekata, rekao je. 

Energetsko čvorište ovog dijela Europe


Spomenuo je LNG terminal i energetiku.

- Naša Vlada je donijela odluku o izgradnji LNG terminala nakon što je više desetljeća u Hrvatskoj bila debata treba li nam LNG terminal. To se pokazalo kao vrhunska odluka jer je omogućila da budemo sigurni energetski u ovo vrijeme energetske krize jer s LNG terminalom možemo zadovoljiti sve naše potrebe. Prošle godine donijeli smo odluku o udvostručenu kapaciteta LNG terminala i jačanju plinovodne mreže, sve kako bi Hrvatska išla u smjeru da postane energetsko čvorište ovog dijela Europe, tako da preko Hrvatske plinom opskrbljujemo naše susjedne zemlje. U ovoj energetskoj krizi pokazalo se važno imati i druge energetske pravce, da ne ovisite samo o jednom pravcu. Preko Janafa se može transportirati nafta i zadovoljiti sve potrebe za naftom, i Mađarske i Slovačke. Jako je važna južna interkonekcija prema BiH. Ako natječaj za geotermalne izvore energije bude uspješan, a očekujemo da će biti, preko 100 tisuća hrvatskih kućanstava opskrbljivat će se energijom koja je zelena energija.


Obnovljivi izvori i natječaji


Odgovarajući na kritike proizvođača električne energije da dosta njihovih projekata vezanih za obnovljive izvore koči Ministarstvo kazao je kako je u ministarstvu "naslijedio puno zaostataka i problema".


- Negdje sredinom ili krajem ožujka najavio sam rješavanje tih zaostataka. U narednim danima donijet ćemo dvije uredbe od kojih je jedna potpuno nova i napraviti dvije izmjene zakona kako bi svi investitori mogli ubrzati izvedbu svojih projekata, najavio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!