Ministarstvo gospodarstva predstavilo je prijedlog strategije za vodik

07.02.2022.

07:14

Autor: HRT

Vodik

Vodik

Foto: ilustracija / Shutterstock

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja predstavilo je Nacrt Prijedloga Hrvatske strategije za vodik od 2021. do 2050..

Vodik i vodikova ekonomija jedan su od važnih elemenata zelene tranzicije imajući u vidu da se radi o mediju koji ne emitira CO2, ima primjenu u više sektora (energetika, promet, industrija, i dr.) te je u skladu s dekarbonizacijom gospodarstva u svrhu ispunjavanja ciljeva EU-a vezanih uz čistu energiju i smanjenje emisije stakleničkih plinova.

- Mi ćemo do 2030. godine 40% ukupne energije u našoj potrošnji imati iz obnovljivih izvora. Sada smo na 36,6%, ali s novim dokumentima i onim što nam se pruža kao potpora kroz financijski instrument EU -a, mislim da možemo biti i ambiciozniji, izjavila je Kristina Celić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

- Hrvatska strategija za vodik donosi jasnu poruku da Vlada podržava istraživanje i primjenu vodikovih tehnologija, a sve s ciljem smanjenja emisija CO2, dakle postizanjem klimatske neutralnosti Hrvatske, napominje Ankica Kovač s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Ambiciozni europski planovi 

Europa je svoju strategiju za vodik donijela 2020., a ona u prvoj fazi, do 2024. predviđa gradnju 6 GW elektrolizatora za proizvodnju milijun tona vodika iz obnovljivih izvora. Do 2030. predviđene su investicije za izgradnju 40 GW elektrolizatora, investicije u transport, skladištenje, distribuciju vodika i punionice. Proizvodnja bi trebala doseći 10 mil. tona zelenog vodika. Vrijednost tih investicija kreće se od 309 do 447 milijardi eura.

To je vrlo ambiciozan cilj, jer je sada snaga elektrolizatora u EU oko 1 GW. Vodik kao gorivo može se koristiti u transportu kamionima, željeznicom ili morem, kao i u proizvodnji čelika i umjetnih gnojiva, a zainteresirane za vodik su i INA i HEP, te neke druge energetske tvrtke koje zanima dekarbonizacija plina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!