Vedriš o dopuštenim prekoračenjima: Mjera regulacije u korist potrošača

26.06.2023.

19:51

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/R.S.

Mladen Vedriš

Mladen Vedriš

Foto: HTV / HRT

Banke od prvog srpnja uvode nova pravila za minuse građana na tekućem računu. To je njihova obveza nakon lani potpisanog Memoranduma, ali i optužbi za nepoštenu poslovnu praksu jer su klijentima odobravale znatne minuse na računima uz povećane naknade. Poslovne banke sada moraju do kraja ovog mjeseca klijentima dostaviti nove uvjete za zamjenu prešutnih prekoračenja, dopuštenim radi bolje zaštite potrošača. Za HTV Dnevnik ovu temu komentirao je Mladen Vedriš, ekonomski analitičar, Visoko učilište Effectus. 

Mladen Vedriš, ekonomski analitičar, Visoko učilište Effectus, rekao je da je ova promjena za građane dobra te da moraju biti sigurni jer kako kaže najgora je neizvjesnost promjene posebice kod nedopuštenih prekoračenja jer se nije znalo kolika će biti kamatna stopa. 

- Mislim da je ovo što je HNB regulirao dobar prijelazni period u roku od godinu dana da svaki građanin ako ide u prekoračenje da je dopušteno i da zna kolika je kamatna stopa te ako uspije zatvoriti prekoračenje da zna kolika je redovna kamata, kazao je. 

- Jedna mjera regulacije u korist potrošača, dodao je. 

Hrvatski građani su skloniji ulaziti u minuse nego što su to ostali građani Europske unije Vedriš je objasnio da se tu radi o kupovnoj moći. 

- S redovnim prihodima često ne uspijevamo pokriti onaj trošak u toku mjeseca i onda se zbog redovnih troškova ulazi u minuse koji se prenose u iduće razdoblje, istaknuo je Vedriš. 

Kamatne stope 


Povećanje kamatnih stopa Vedriš objašnjava inflacijom koja je kako govori od banki ocijenjena kao neprijatelj broj jedan. 

- Ugrožava naš životni standard, mirovinske fondove, štednju, određene financijske fundamente društva, objasnio je. 

- Imate pokušaj da preko povećanja kamatne stope ipak smanjite taj pritisak na investicije, na tržištu nekretnina učinite određeni predah. Procjena je da će u eurozoni inflacija biti tvrdokorna i ostati na razini od 5 posto, dodao je. 

Vedriš je rekao da ako je kamatna stopa četiri posto da je onda u najmanju ruku u ravnoteži s inflacijom. Dodao je kako kamatna stopa raste svugdje u svijetu pa tako i eurozoni, ali eurozona u cjelini je u dobrom položaju. 

- Rasti će i kamatne stope na štednju u jednom iznosu, može se očekivati da će rasti do tri ili četiri postotna boda, rekao je Vedriš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!