Velika promjena za ugostitelje, ali i za sve koji se koriste njihovim uslugama od početka godine. Napojnice će se moći ostavljati i prilikom plaćanja karticom, a kao i gotovinske, trebaju biti fiskalizirane. Zaposlenici će iznos dobiven od napojnica primati jednom mjesečno, s plaćom, pri čemu će svota do 3360 eura godišnje biti neoporeziva, a iznad toga će se obračunavati po stopi poreza na dohodak.
Marko Roksandić konobar je u ugostiteljskom objektu koji poslužuje hranu i piće. Podupire izmjene vezane za ostavljanje napojnice. Popravit će se, kaže, osobni budžet, a i poboljšati usluga jer su ga gosti dosad vrlo često pitali može li se dati napojnica i ako plaćaju karticom.
- Nisu, naravno, uvijek imali gotovine kod sebe, sad napokon postoji ta mogućnost i bit će sigurno lakše i gostima i nama. Naravno, ako gost odluči da netko zaslužuje da mu se ostavi višak, kaže Marko.
Izmjene podupiru i poslodavci. Kažu - radnici će biti zadovoljniji, a sustav je ionako trebalo urediti jer se karticama plaća sve češće.
- U ukupnom postotku to je sigurno više od 50%, a i trendovi su da to ide prema više, a ne prema manje. Tako da će kartično poslovanje sigurno najvećim dijelom biti najveća metoda plaćanja, kaže Zdravko Karna, član HUP-a i potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.
Zadovoljni su i gosti. Iako uglavnom plaća gotovinom, Bojan ističe kako je odlična ideja da se dodatna nagrada može dati i pri plaćanju karticom.
- Odnos gosta i konobara na ovim je prostorima oduvijek bio specifičan i poseban. I napojnica je izraz poštovanja gosta prema konobaru, kaže Bojan.
U Vladi napominju da sve vrste napojnica, i gotovinske i kartične, imaju isti porezni tretman i moraju se fiskalizirati. Vjeruju da će izmjene pomoći u zadržavanju radnika u ugostiteljstvu, a okidač za takav prijedlog bila je turistička sezona.
- Znatan dio gostiju, posebno onih koji konzumiraju hranu i piće u restoranima za veće iznose, ne nosi, naravno, veće iznose novca sa sobom, nego plaćaju kartično i onda ne mogu ostaviti napojnicu jer nemaju gotovinu uza se, rekao je ministar financija Marko Primorac.
To se sada mijenja, a poslodavci će samostalno odlučiti kako će dijeliti nagrade od napojnica.
- Na šankera, na kuhara, na bilo koga drugoga. Dakle, ne samo direktno na osobu kojoj se daje napojnica, nego se i internom odlukom firme može podijeliti na više ljudi koji su u tom lancu zaslužni za uslugu, kaže Karna.
Kao i sa svim promjenama, trebat će neko vrijeme za tehničku prilagodbu, no uslužne djelatnosti ovime dosežu standard koji u brojnim inozemnim državama uspješno funkcionira već dugi niz godina.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!