MMF: Rat u Ukrajini teško će pogoditi svjetsko gospodarstvo

11:52 / 07.03.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Rat u Ukrajini teško će pogoditi svjetsko gospodarstvo

Rat u Ukrajini teško će pogoditi svjetsko gospodarstvo

Foto: - / Pixabay

Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji teško će pogoditi svjetsko gospodarstvo, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF), poručivši vladama da pomognu siromašnim kućanstvima s visokim troškovima života.

Rat u Ukrajini već je podigao cijene energenata i žitarica i potaknuo više od milijun građana na bijeg preko granica dok su Rusiji zbog napda na susjednu zemlju uvedene oštre sankcije, istaknuo je MMF u priopćenju objavljenom u subotu.

- Situacija je jako fluidna, a izgledi obavijeni visokom razinom neizvjesnosti, ali ekonomske posljedice već su sada vrlo ozbiljne, priopćio je MMF.

- Rat i sankcije koje je potaknuo teško će pogoditi i svjetsko gospodarstvo, upozorili su, ističući da kriza u razdoblju ionako snažnog rasta cijena dodatno potpiruje inflaciju i istodobno koči gospodarsku aktivnost.

- Cjenovni šokovi osjetit će se u cijelom svijetu i vlade bi trebale posegnuti u proračun i pomoći siromašnim kućanstvima kojima hrana i gorivo čine veći dio troškova, poručuju iz MMF-a.

- Ekonomska šteta bit će još veća ako rat eskalira, dodaju.

Obnova Ukrajine bit će skupa

Uz ljudske žrtve, Ukrajina je pretrpjela i veliku gospodarsku štetu, zatvorene su i oštećene morske i zračne luke i uništene brojne ceste i mostovi.

- Iako je u ovoj fazi jako teško točno procijeniti potrebe za financiranjem, već je sada jasno da će troškovi oporavka i obnove Ukrajine biti značajni, naglašavaju u MMF-u.

Upozoravaju ujedno da bliske ekonomske veze s Ukrajinom i Rusijom znače iznimno veliki rizik oskudice i problema u opskrbi za zemlje poput Moldavije.

MMF aktivno raspravlja s Moldavijom o mogućnostima financiranja, ističu dodavši da je vlada u Kišinjevu zatražila veći iznos i preinake u postojećem zajmovnom programu 'teškom' 558 milijuna dolara kako bi se lakše nosila s troškovima aktualne krize.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!