19:12 / 30.09.2021.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Građevinari u teškoj situaciji, cijene materijala višestruko su porasle

Poskupjeli građevinski radovi

Poskupjeli građevinski radovi

Foto: Dnevnik / HRT

Domaći građevinari pozdravljaju odluku o ublažavanju troškovnog šoka jer mnogi su već u bezizlaznoj situaciji. Cijene materijala višestruko su porasle, a ugovori s naručiteljima, privatnim i javnim, potpisani su prema cijenama koje su bile na snazi prije poskupljenja. Vladinom preporukom sad se otvara mogućnost da im se prihvate novonastali troškovi.

Ovo je gradilište budućeg Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama. Ugovor je potpisan u srpnju prošle godine, no dok su radovi potkraj godine počeli - cijene materijala u samo nekoliko mjeseci drastično su porasle.

- Nama je kalkulirana cijena čelika konkretno bila 3,5 kune, kad smo krenuli s radovima cijena je porasla na 6,5 kuna. To je nama samo na čeliku odnijelo dva milijuna kuna razlike u cijeni. Recimo ovdje će se ugraditi nekih između 800 i 900 tona čelika, ističe glavni inženjer gradilišta Mario Biljan.

Svakim danom gubici rastu. Nakon vladine preporuke, sada se nadaju da će s javnim naručiteljima ipak sjesti za stol i pregovarati o aneksu ugovora.

- Svima je u interesu da se ugovori ne raskidaju jer svako novo potpisivanje ugovora donosi novih 6 mjeseci javne nabave i upadanja u zamku da natječaj bude puno veći, ističe Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo.

Kod javnih naručitelja uglavnom je riječ o velikim projektima ulaganja u infrastrukturu, željeznicu, kod privatnih naručitelja o izgradnji hotela i zgrada.

- Postoje vrlo precizni pokazatelji, uglavnom se radi o burzovnim robama, dakle vrlo precizno možete znati koliko je što koštalo prošli mjeseci, koliko košta ovaj mjesec, to je jednostavno. Detaljno je, ali se može, kaže direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić.

Poskupljenje sirovina u budućnosti moglo bi utjecati i na troškove opsežne obnove nakon potresa, koja se još nije ni zahuktala.

- Novi ugovori će biti kreirani s novim uvjetima. Nitko neće ponuditi cijenu radova i projekta iz 2017. Nudit će se s aktualnim cijenama i to je nešto s čim se moramo suočiti. Obnova se mora odraditi, bez obzira na cijenu. Tu nema razgovora o nikakvom drugom scenariju, kaže ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Pred izvođačima i javnim naručiteljima sada su pregovori i izračuni koliko je poskupljenje sirovina utjecalo na konačnu cijenu projekta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!