07:00 / 01.02.2021.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/HTV

Moratorij na kredite za stradale u potresu

Kuća stradala u potresu

Kuća stradala u potresu

Foto: Dnevnik / HRT

U potresu su mnogi ostali bez doma, a neki i bez radnog mjesta. Kako bi građanima koji su u kreditnim obvezama barem malo olakšale, banke su zaustavile trajne naloge kojima su bez odgode naplaćivale rate kredita, a moratorij mogu zatražiti sve do 31. lipnja.

Oni kojima su kuće i stanovi stradali u potresu, sada žive u privremenom smještaju i ne znaju kako dalje, banke im nude odgodu plaćanja kreditnih obveza od šest mjeseci do najdulje godinu dana.

- Meni to konkretno ne znači. Firma je dobra, imam redovna primanja. Meni bi to samo značilo odgađanje za ne znam šta, ali ja tu konkretno ne vidim korist, smatra Boris Žanić iz Gline. 

Sličnog je mišljenja i Tomislav iz Gline. Ne znam, ne vidim svrhu toga. Drugo da oni smanjuju kamatu ili nešto, ali ovako ne, kaže.

Iako banke neće zaračunati naknade za odobravanje moratorija, ne iznenađuje što će ga zatražiti samo oni kojima je to nužno. Jer moratorij ipak košta. Doduše, dok traje razdoblje počeka, ne plaća se ništa, no iznos koji će na kraju vratiti banci bit će veći.

- Moratorij je uvijek trošak, uvijek se obračunava redovna kamata, uvijek je taj kredit, ako se koristi moratorij kad se podvuče crta na kraju roka otplate, skuplji tako da treba ga uzimati samo onda kad je to mjera koja nešto rješava koja pomaže u trenutnoj situaciji, kaže Igor Škrgatić iz Udruge za financijsku inkluziju Padobran.


Dobra je vijest to da i oni koji su već tražili moratorij zbog koronakrize, sada mogu zatražiti još dvanaest mjeseci odgode zbog potresa.

- S tim da smo mi napomenuli bankama da razlikuju moratorije koje su davali uslijed COVD 19 krize, znači takvi moratoriji se ne zbrajaju automatski s ovakvim moratorijima. To je za nas poseban slučaj, kaže Martina Drvar, viceguvernerka HNB-a.

Ipak, nekima su kuće i stanovi u potresu potpuno uništeni. Njima ni odgoda od godine dana neće mnogo promijeniti situaciju, jer takva je nekretnina uvelike izgubila svoju vrijednost.

- Banka nikad neće pokrenuti prisilne mjere naplate prije nego sagleda sve moguće raspoložive opcije restrukturiranja duga. U takvim iznimnim situacijama sigurno kao jedna opcija se može pojaviti i oprost dijela duga. Međutim posebno naglašavam da se radi o iznimkama, rekao je Dario Gabrić, Erste banka.

Moratorij na kredite na godinu dana i obustava ovrha na tri mjeseca vatrogasne su mjere. Dugoročni lijek za ovaj kraj bilo bi oživljanje gospodarstva i otvaranje radnih mjesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!