Moskva objavila popis "neprijateljskih" zemalja, na njemu i Hrvatska

07.03.2022.

14:57

Autor: I.Z./HRT/Hina

Moskva sastavila popis "neprijateljskih" zemalja koje će biti isplaćene u rubljama

Moskva sastavila popis "neprijateljskih" zemalja koje će biti isplaćene u rubljama

Foto: - / Shutterstock

Rusija je sastavila listu "neprijateljskih" zemalja kojima ruski građani i tvrtke mogu otplatiti dug u rubljama, valuti čija je vrijednost od siječnja pala za 45 posto, priopćila je danas  vlada.


Na listi su između ostalih SAD, Kanada, Australija, države članice EU-a, Ujedinjeno Kraljevstvo, Švicarska, Monako, Južna Koreja i Japan.

Popis je usvojen nakon predsjedničke uredbe od 5. ožujka kojom se ruskoj vladi, kompanijama i građanima dozvoljava da privremeno u rubljama otplate dugove u stranoj valuti međunarodnim kreditorima iz "neprijateljskih zemalja".

To je moguće ako dužnik od ruske banke zatraži otvaranje posebnog računa u rubljama u ime stranog kreditora i pošalje mu ekvivalentu uplatu u rubljama po dnevnom tečaju Ruske središnje banke.

Ovo je jedan od prvih odgovora Rusije na sankcije koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu.

Sankcije su izazvale povijesni pad vrijednosti rublje i zamrzavanje ruske državne imovine u inozemstvu, čime je središnjoj banci onemogućeno korištenje deviza za stabilizaciju rublje.

Ne mogu se, međutim, blokirati sve rezerve ruske Središnje banke, budući da nisu sve na Zapadu. EU ne može blokirati rezerve u Moskvi ili u Kini.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!