Dubrovačka zračna luka priprema se za dolazak turista

10.03.2023.

20:42

Autor: Morana Baričević/Dnevnik/HRT/A.S.

Dubrovačka zračna luka

Dubrovačka zračna luka

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

S ljetnim redom letenja, od 26. ožujka, i sve će hrvatske zračne luke ući u šengenski režim. Prilagodba u dubrovačkoj zračnoj luci, gdje se tijekom ljeta očekuje čak više od 40 posto putnika izvan šengenske zone.

Ovih dana nema gužve u dubrovačkoj Zračnoj luci. Lete samo tri inozemne aviolinije i poneki čarter, a svima se još kontroliraju dokumenti.

- Nikad nisam bila na ovom području i jedva čekam vidjeti što se sve ovdje može naučiti i raditi, rekla je gošća iz Njemačke. 

- Došli smo na jednotjedni odmor. Učinilo nam se zanimljivim naučiti nešto o Dubrovniku i Hrvatskoj, kazala je. 

Od 26. ožujka ljetnim redom letenja i povećanim prometom, putne isprave kontrolirat će se samo onima izvan šengenskog područja, stoga su u tijeku preinake prostora Zračne luke. 

- To je i Turska, i SAD, Irska i UAE. Ti putnici će morati proći kontrolu putovnica. Za razliku od možda nekih drugih zračnih luka, mi smo otprilike pola - pola u odnosu šengenski putnici i ne-šengenski putnici. I tu je glavno tržište Ujedinjeno kraljevstvo koje je nama u ukupnom broju putnika iznad 30 posto, rekao je Ivan Maslač, komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik. 

Ljetnim redom letenja Dubrovnik će biti povezan sa šezdesetak destinacija, među kojima su i Sjedinjene Američke Države, od kraja svibnja do kraja rujna. Ove godine predviđaju ukupno milijun i 250 tisuća putnika.

Očekujemo da nam puno bolja bude predsezona, a isto tako postsezona s povratkom kongresnog turizma. Tako da ukupne brojeve, što se tiče fizičke Zračne luke očekujemo na razini 2018. godine, kazao je Maslač. 

Naime, zbog globalne krize kongresi se uglavnom održavaju u Europi, što bi trebalo iskoristiti.

- S time bi profitirao sigurno i Dubrovnik i Hrvatska, s time da ako se 2023. i 2024. rezultira s dobrim avio linijama kroz zimu, mogli bi gledati i na 2024. kao još bolju godinu, izjavio je Danijel Marušić iz agencije Dubrovnik Travel. 

Upravo to trebao bi biti rezultat zajedničkih pregovora Zračne luke, Grada i Turističke zajednice s aviokompanijama koji traju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!