Na ovoj farmi pola posla obavlja moderna tehnologija

07.03.2022.

07:00

Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnevnik/HRT

Farma obitelji Kruljac iz Vladislavaca

Farma obitelji Kruljac iz Vladislavaca

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Obitelj Kruljac iz Vladislavaca s proizvodnjom mlijeka i sira nastavila je i u vrijeme pandemije. Unatoč trenutačnim problemima s otkupnom cijenom i poskupljenjima i dalje se trude opstati. Na toj farmi, uz zaposlene djelatnike, pola posla odrađuje moderna tehnologija, a mlađi članovi ove obitelji u obiteljskom poslu vide i svoju budućnost.

Između hranjenja i mužnje, Karla, Sofi, Perla i ostale muzne "farmerice" redovito uživaju u posebnom tretmanu, pokazuje Marija Kruljac. Imaju robota koji ih češka, a kada ima vremena timari ih i cijela obitelj.

- Konstantno smo tu, negdje prolazimo, čistimo ležišta, uvijek smo tu i onda nekako su se navikle na nas, kaže Dorian Kruljac

Svako jutro u šest započinje briga o kravama, ali i ostalim stanarima. Posla uvijek ima i teško ostaje vremena za nešto drugo, no može se. Uz četiri zaposlena djelatnika, pomaže i robot za mužnju.

Mljekarstvom se obitelj Kruljac bavi dvadesetak godina. Danas imaju 65 krava i 150 goveda. Godišnje proizvedu oko 400 tisuća litara mlijeka i bore se s problemima.

- Godinama se teško živi od proizvodnje mlijeka, znači naša bruto cijena sa svim znači potporama i premijama mljekare koje nam oni daju, cijena mlijeka je nekih 2,70 lipa znači ovo povećanje što je bilo 10 lipa mi to nismo osjetili sada u isplati u veljači za prvi mjesec, tvrdi Ivica Kruljac.

No njegova djeca žele nastaviti obiteljski posao. Odrasli su uz to, posao im je zanimljiv i vole ga. Sad su se odlučili imati i konje, dodaje Dorian.

Svoje proizvode, poput domaćega sira, prodaju putem društvenih mreža i na kućnom pragu. I rade sve što je potrebno kako bi opstali i uživali u onome što su odabrali za svoju budućnost.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!