Skupština dioničara Đure Đakovića: Čeka se uplata češkog investitora

31.08.2022.

Zadnja izmjena 20:16

Autor: M.M./HRT

Održana skupština grupacije Đuro Đaković

Održana skupština grupacije Đuro Đaković

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Gotovo pet sati trajala je skupština dioničara Đure Đakovića na kojoj se odlučivalo o preuzimanju nekadašnjeg industrijskog giganta od strane novog strateškog partnera iz Češke tvrtke DD Acquisition. 


Češki ulagači dobili su rok od 30 dana da u Đuru Đakovića unesu financijska sredstva u visini od 100 milijuna kuna, a u tom bi razdoblju trebala biti završena i revizija nefinancijskog dijela ulaganja, koja se procjenjuje na više od 100 milijuna kuna.

Na maratonskoj skupštini dioničara, stvorene su sve pretpostavke da se uskoro dobije novi većinski vlasnik. Donesena je odluka o dokapitalizaciji i ulasku investitora iz Češke, no potrebno je da se odluka provede i u praksu, zapravo da investitor uplati 233 milijuna kuna u novcu i nefinancijskim sredstvima te da se sve provede u sudski registar. U Đuri Đakoviću ne sumnjaju da će se to i dogoditi. Kada se to provede, investitor iz Češke će biti većinski vlasnik sa 75 posto udjela u tvrtki, država će imati oko 24 posto, a ostalo mali dioničari, izvijestila je za Dnevnik HTV-a, Višnja Ružojčić, te dodala kako su upravo mali dioničari oni koji osporavaju ovaj proces. Plan provedbe procesa restrukturiranja dobio je potporu Bruxellesa, no mali dioničari tvrde da see pogoduje češkom partneru.

- Oni žele da „Đuro Đaković” postane jedan od europskih lidera u proizvodnji teretnih vagona, a u tu svrhu šire i portfelj i nekih svojih rješenja glede razvijenih modela koje mi nemamo, rekao je Hrvoje Kekez, predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe.

Robert Blažinović, član nadzornog odbora Đuro Đaković Grupe, naglasio je kako je sve prošlo kroz državne organe, a nakon toga i Europske komisije.

- Mi nismo kočničari restrukturiranja i razvoja „Đure Đakovića”. Dapače, naša je ruka uvijek bila suradnička i bili smo tu kada je najviše trebalo. Sada kada za „Đuru Đakovića” dolaze bolji dani, nas se želi izvlastiti i zaobići nas, naglasio je Hrvoje Lukavec, odvjetnik grupe malih dioničara.

Po njihovu mišljenju dokapitalizacija Đure Đakovića odvija se mimo pravila koje je odredila Europska komisija. Mali dioničari već su na sudu pokrenuli određene korake, ali je sud odlučio da cijeli postupak u međuvremenu može biti nastavljen.

Budu li češki ulagači poštovali zadane uvjete za preuzimanje, imat će ukupno 75 posto udjela u vlasništvu Đuro Đaković Grupe, druga po veličini vlasničkog udjela skoro 25 posto bit će država, a malim dioničarima ostaje udio od tek 0,2 posto.


Ivan Barić, radnik, sindikalac, mali dioničar rekao je da nemaju puno alternative i da se nadaju da će proces proći u redu, da će strateški partner uplatiti sredstava i da će krenuti u novu budućnost.

- Svi su pokazatelji da želi stvoriti jednu jaku, proširenu firmu, jakog igrača na europskom tržištu, istaknuo je Barić uoči skupštine dioničara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!