Počelo je kao hobi, a danas proizvode vrhunska vina

09.11.2021.

17:31

Autor: Paula Poljak-Morandini/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Nagrađivano i drugačije pjenušavo vino

Nagrađivano i drugačije pjenušavo vino

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Grad Varaždinske Toplice uz izvore ljekovite vode, okružen je blagorodnim vinogradima. Martinjski tjedan prava je prigoda za predstavljanje novih etno-priča, a jednu od njih ima poseban pjenušac.

Na topličkoj vinskoj cesti, obiteljska je vinarija. Krenuli su hobistički, a danas proizvode vrhunska vina, nagrađena u svjetskoj konkurenciji Dekantera u Londonu. Do Martinjskog tjedna, dozrio je pjenušavi i - "Naj net". 


- Nije to nešto novo, ali se radi u Francuskoj već od 16. stoljeća. To je jedno prirodno pjenušavo vino koje je maglasto, nije filtrirano, i ima određeni talog u boci, jer fermentacija završava u samoj boci. I napravljena je iz tog octa od portugisca, objašnjava Dragutin Najman, vlasnik vinarije.


Vinar sretno surađuje sa zetovima - vinogradarom i majstorom kuharstva.


- Ja sam se priključio prije desetak godina i počeli smo razvijati ovu priču u smislu da probamo raditi kvalitetnija vina, da malo odskočimo od tradicionalnih pravljenja vina za gemište, rekao je Siniša Hajsok, OPG Najman, voditelj vinogradarstva i vinarstva.


Fine kapljice nadograđuju kulinarski.


- Imamo portugizec i Pet Nat, sljubiti neke tradicionalne okuse, ali možda na malo drugačiji način. Pa tu nisu klasični trganci s vrhnjem, tu su trganci s kuhanim svinjskim jezicima pripremljeni. Onda, recimo, nije klasična orehnjača, nego je tu - kestenjača, opisuje Mario Oblak, majstor kuharstva.


Mladi sirevi lokalnih OPG-ova, slažu se s mladim vinima. U štrudlu od vrhnja, grožđice su macerirane u portugiscu.  


- Varaždinska županija je zadnje dvije tri godine davala nekakva inicijalno sredstva koja su utrošena na jednu vrstu promocije i marketinga, a to je slanje i odabir vina za Dekanter u Londonu. Evo iz godine u godinu bilježimo sve veći broj medalja, sve veću prepoznatljivost na tržištu vina, priča Dragutin Vincek, pročelnik UO za poljoprivredu Varaždinske županije.


Da se trud isplati jasno je kad se raskoš jeseni na topličkim bregima, okruni ružičastim pjenušcem. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!