Najesen manje kuna u novčaniku?

13.08.2021.

20:08

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/T.V./Dnevnik/HRT

Cijene lete u nebo

Cijene lete u nebo

Foto: HTV / HRT

Posljednjih mjeseci inflacija pritišće, najviše zbog poskupljenja goriva. To je najvažnija stavka koja uzrokuje inflaciju, a lančano izaziva i porast cijena mnogih drugih proizvoda. Provjerili smo je li i koliko poskupjela hrana.

Na tržnici svega i svačega. No kupci primjećuju da iz novčanika vade više kuna nego lani.

Na cijene je najviše utjecala suša.

- Mora biti skuplje pošto je suša. Sve što vidite je moje domaće, s mojeg OPG-a, tako da moramo zalijevati cijelo vrijeme. Nažalost ljudima koji kupuju njima je skupo, nama je uvijek jeftino što prodajemo, kaže Željko Rubinić, OPG Palčić, Paučnjak.

- Suša je malo utjecala, ali mislim da su cijene kao i prošle godine, smatra Željko Čižmek, Cerje, Sesvetski Kraljevec.

- Nije nešto povišeno, nešto zericu je, zbog suše, jer je sve suho, ali cijena je takva kakava je, rekla je Đurđa iz Međimurja.

Na poljima paprika će za dan, dva biti spremna za branje - ako je prije ne unište visoke temperature.

- Bilo je temepratura preko 35 stupnjeva. Na toj temepraturi praktički ni jedna biljka ne može funkcionirati i događaju se štete. Zameće se manji broj plodova, oni su lakši, nisu ispunjeni vodom, automatski je manji prinos, objašnjava Vjekoslav Budanec, Odbor za povrtlarstvo i krumpir, Hrvatska poljoprivredna komora.

Meso još nije poskupjelo, no sigurno - hoće. Jer cijena stočne hrane raste.

- Žitarice i kukuruz, ječam, soja strašno su poskupjele, poskupjeli su energenti, ulja, maziva, djelovi za traktor, kaže Stjepan Kušec, Odbor za svinjogojstvo, Hrvatska poljoprivredna komora.

Pa mnogi strahuju da će poskupjeti i kruh. Uz gorivo, čija je cijena oko 11 kuna po litri, nakon sušnog ljeta, najesen bi mogla zavladati suša i u novčanicima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!