Problemi i u Deutsche Bank - EU čelnici tvrde da je sustav stabilan

24.03.2023.

21:18

Autor: Hina/HRT

Nakon Credit Suissea, u problemima i Deutsche Bank

Nakon Credit Suissea, u problemima i Deutsche Bank

Foto: Simon Dawson / Reuters

Cijena Deutsche Bank pala je za više od 11 posto, što je treći dan zaredom da se smanjuje vrijednost najveće njemačke banke, kojoj je cijena od početka ožujka pala za petinu.

Nakon što je Švicarska središnja banka spasila uzdrmani Credit Suisse, problemi Deutsche Banka potaknuli su dodatnu zabrinutost za sigurnost europskog bankarskog sustava. No, čelnici zemalja Europske unije na summitu u Bruxellesu, na kojem je bila i predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, tvrde da ne postoji rizik za prelijevanje bankarske krize iz SAD-a i Švicarske na eurozonu.

- Bankarski sustav stabilan je u Europi i Europskoj uniji, a eurozona ima regulatorne strukture u brojnim područjima - koje su provodile stroga pravila i to se isplatilo. Deutsche Bank temeljito je reorganizirao i modernizirao svoj poslovni model te je vrlo profitabilna banka. Nema razloga za zabrinutost, rekao je Olaf Scholz, njemački kancelar.

- Čitava arhitektura na razini EU mislim da je sada puno bolje posložena nego prije i zato sam rekao na početku, naučene lekcije iz 2008. sada nam daju za pravo da smo ojačali te mehanizme. To je bila cijela filozofija politike naše vlade da nam je u interesu da uđemo u EU, europodručje i Europski stabilizacijski mehanizam i da cijela ta arhitektura i mehanizmi budu uz nas, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!