Nakon dvogodišnje stanke vratio se Croatia Boat Show

26.04.2022.

20:07

Autor: Ivica Đuzel/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Nakon dvogodišnje stanke vratio se Croatia boat show

Nakon dvogodišnje stanke vratio se Croatia boat show

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije vratio se Croatia Boat Show. Split će od danas do 30. travnja biti domaćin sajma koji 22. put okuplja nautičku elitu.

Otkazani su sajmovi u Düsseldorfu, Zagrebu, Portorožu, ali ne i u Splitu, 22. put na Rivi je otvoren Croatia Boat Show.

- Ove godine je poseban izazov, jer je situacija kod proizvođača plovila u svijetu jako teška, dobavni lanci su zaustavljeni, inflacija je digla cijene, većina plovila je rasprodana do 2025., naglasio je organizator Vicencio Blagaić.

Rat u Ukrajini i pandemija koja još tinja ni ove godine nisu spriječili nautičare da već doplove u srednju Dalmaciju.

- U travnju imamo 28 tisuća noćenja u nautičkom turizmu, prošle godine devet tisuća, tri puta veći promet nego lani, poručio je direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella.

Iznajmljivači plovila kažu da je nedostatak radne snage najveća prijetnja sjajnom imidžu naše nautike. 

- Mladi više nisu zainteresirani, ne govorim samo o sezonskom zapošljavanju, govorim o cjelogodišnjem problemu, koji Vlada nekim novim zakonskim odlukama ili poticajima mora olakšati, istaknuo je Domagoj Milišić, Croatia Yachting.

Kad neće mladi, traže se stranci, no procedura vezana uz njihov dolazak za poslodavce traje predugo. Odgovorni kažu da nema izbora.

- Ono što definitivno oduzima puno vremena je sigurnosna provjera, o tome moramo voditi računa, mi smo destinacija koja mora brinuti o sigurnosti, percipirani smo kao sigurna zemlja i to je nešto što moramo raditi, kazao je državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonći Glavina.

Da bi se ubrzao postupak i zadovoljile potrebe tržišta rada, u sustavu Ministarstva unutarnjih poslova dostupan je online zahtjev za dozvolu boravka i sezonski rad.

Radi se na ubrzavanju procedure, jer gostiju je sve više, a vremena sve manje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!