Narudžbe ruskog plina preko Ukrajine pale na nulu

11.05.2022.

15:22

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Narudžbe za 11. svibnja za tranzit ruskog plina preko Ukrajine na ulaznoj točki Sohranovki pale su na nulu, pokazali su podaci ukrajinskog operatora plinovoda, nakon najave Kijeva o zatvaranju toga dobavnog pravca.

Ukrajina je jučer priopćila da će obustaviti protok plina kroz tu tranzitnu točku preko koje je dopremana gotovo trećina plina iz Rusije u Europu preko Ukrajine, okrivljujući Moskvu za to i najavljujući da će tokove plina premjestiti negdje drugdje.

Plinovod preko točke Sohranovke prolazi kroz ukrajinsku regiju Luhansk, čiji je dio pod kontrolom proruskih separatista. Ukrajinski operator plinovoda GTSOU rekao je da će od danas zaustaviti isporuke putem ove rute, pozivajući se na "višu silu", klauzulu na koju se tvrtka može pozvati kada je pogođena nečim što je izvan njezine kontrole. No Gazprom, tvrtka pod kontrolom Kremlja koja ima monopol na izvoz ruskog plina plinovodom, rekla je da je "tehnološki nemoguće" prebaciti sve količine plina na drugu točku interkonekcije zapadnije, kao što je GTSOU predložio.

Podaci pokazuju da su zahtjevi za tranzitom ruskog plina u Europu preko Ukrajine na toj zapadnijoj ulaznoj točki Sudža u srijedu iznosili gotovo 72 milijuna kubičnih metara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!