Ukrajinski BDP bit će gotovo prepolovljen u 2022.

11.05.2022.

15:18

Autor: HRT/Hina

Polja u Ukrajini

Polja u Ukrajini

Foto: ilustracija / Shooterstock

Ukrajinski BDP smanjit će se ove godine za 45 posto, rekao je ministar financija Serhiv Marčenko, dodavši da vlada mora pronaći nove izvore financiranja proračunskih potreba u uvjetima ruske invazije.

Ukrajina tako očekuje veći pad gospodarstva u 2022. nego Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji su procijenili da će se ukrajinsko gospodarstvo zbog ruske invazije smanjiti 30 odnosno 35 posto.

- Građani Ukrajine plaćaju golemu cijenu koju nije moguće izmjeriti. Može se izmjeriti projekcija pada BDP-a, a mi smo ove godine na oko 45 posto, rekao je Marčenko.

Ukrajina podmiruje svoje obveze prema inozemnim ulagačima unatoč ruskoj invaziji koja je počela 24. veljače. Početkom rujna mora platiti milijardu dolara po dolarskoj obveznici, a zbog rata iz mjeseca u mjesec niže manjak u proračunu od pet milijardi dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!