Naš najbolji mladi poljoprivrednik voli ljuto

21.05.2021.

20:03

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/B.A./HRT

Goran Vrabec

Goran Vrabec

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatska je dobila najboljeg mladog poljoprivrednika. Proglašen je na konferenciji u Zagrebu kao pobjednik natjecanja u kategoriji ekološke i digitalne poljoprivrede te šampiona hrane. Naš najbolji mladi poljoprivrednik inače, kako kaže, "voli ljuto".  

Uzgoj čili papričica i prerada u ljute umake Goranu Vrabecu je životni poziv. Iz hobija je stvorio proizvodnju koja hrani deset zaposlenika. Najboljem hrvatskom poljoprivredniku danas suze na oči nisu išle od ljutine, nego zbog nagrade.  


- Ovo je zapravo jedna višnja na kolaču, kako bi rekli, topping na torti, gdje vidimo da radimo dobru stvar, jedna potvrda. Ja znam da radimo super stvar, ali kad vam to drugi kažu, to daleko više vrijedi nego kad sami to mislite, kaže Goran Vrabec ("Volim ljuto", Jakovlje).


I ostalim nagrađenim mladim poljoprivrednicima ovo će biti poticaj da budu ustrajni u onome čime su se odlučili baviti.  


- Kad se snovi nagrađuju, to je onda jedna velika stvar. Jako nam puno znači, jer jako je teško raditi to što mi sve radimo, mi smo presretni, kaže drugonagrađena Brankica Borović (OPG Brankica Borović iz Radučića).


- Ovo je poticaj meni, ali ja se nadam da će to biti više poticaj drugima da se bave poljoprivredom, kaže Ivan Palčić (OPG Ivan Palčić iz Vukovine), najbolji prema izboru čitatelja.


- I ovo natjecanje i nagrada veliki su poticaj svim mladim poljoprivrednicima da se dalje u budućnosti prijave i da imaju bolji pogled u budućnost, kaže trećenagrađeni Ivan Gerštmajer Zelember (Vinarija Gerštmajer, Zmajevac).


U Hrvatskoj je među poljoprivrednicima malo više od 28 tisuća mladih, odnosno 13%. 


- Trend je pozitivan, njihov broj raste, postotak je nešto veći nego na europskoj razini, tako kažu posljednje statistike, a mi težimo da njihov udio bude 20%, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković


Našem najboljem poljoprivredniku čestitamo i želimo da na europskom izboru "ljutinom" pobijedi kandidate iz ostalih država članica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!