Sve više poklonika biodinamičke poljoprivrede

20.03.2021.

09:53

Autor: Kornelija Benazić/Regionalni dnevnik/HRT/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Mario Susenj / PIXSELL

U Istri je biodinamička poljoprivreda u povojima. Stoga su predstavnice Centra dr. Rudolf Steiner iz međimurskog Donjega Kraljevca, u Motovunu organizirale predavanja i radionice biodinamičke poljoprivrede. Upravo se Europska unija zalaže za širenje takvih poljoprivrednih površina u zemljama članicama.


Poljoprivreda bez pesticida, insekticida i umjetnih gnojiva, plitka obrada tla kojom se ne uništavaju korisni mikroorganizmi, dio je osnova biodinamičke poljoprivrede. Kemijske preparate zamjenjuju prirodni pripravci. Tako se na radionici u Motovunu, točnije na imanju obitelji Rožanić, pripravljala pasta kojom se mogu tertirati voćke, masline i loza.

- Ona se nanosi kistom na koru stabla, može se raditi dvaput na godinu, služi za obranu biljaka od različitih štetnika i bolesti, kaže Alemka Vukelić, agronomkinja Centra dr. Rudolfa Steinera.

U biodnamičkoj poljoprivredi, čiji je utemeljitelj dr. Rudolf Steiner, neizostavan je i Sjetveni kalendar u kojemu je po danima, čak i satima, preporučena sadnja, sjetva i tretiranje biljaka. Tako organizirani radovi ne jamče samo kakvoću, već i količinu ploda. Stoga je vinar Mladen Rožanić u svoju proizvodnju počeo postupno uvoditi biodinamičku proizvodnju. Tvrdi da je takva proizvodnja isplativa.

- Sredstva proizvodimo sami, trošite manje i ne generirate sintetiku u poljoprivredi, kaže Mladen Rožanić, vinar iz Motovuna.

Na radionici su sudjelovali i mladi poljoprivrednici poput Marka Juriševića.

- To je budućnost, svi će se trebati prekvalificirati i tako tretirati masline, voćke i vinograde, uvjeren je Marko Jurišević, poljoprivrednik.

Europska unija u ekološkoj i biodinamičkoj poljoprivredi vidi budućnost, prije svega zbog regeneracije tla osiromašenog konveniconalnom poljoprivredom. U Hrvatskoj bi se uskoro trebao uvesti certifikat biodinamičke poljoprivrede.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!