09:36 / 06.03.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Natječaj za obnovu poljoprivrede na potresnom području u e-savjetovanju

Natječaj za obnovu poljoprivrede u e-savjetovanju

Natječaj za obnovu poljoprivrede u e-savjetovanju

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Natječaj za obnovu poljoprivrednih potencijala na potresom pogođenom području je u e-savjetovanju, a za tu obnovu su predviđena sredstva od 120 milijuna kuna, priopćeno je u subotu iz Ministarstva poljoprivrede RH.

- Nacrt Natječaja za provedbu tipa operacije 5.2.1. 'Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala' iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. u postupku je elektronskog savjetovanja koje će trajati do 22. ožujka 2021. Za obnovu poljoprivrednog potencijala na potresom pogođenom području predviđena su sredstva u iznosu od 120 milijuna kuna, navode iz Ministarstva.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika ili registrirane u Jedinstvenom registru domaćih životinja (JRDŽ) do trenutka podnošenja zahtjeva za potporu, koji će se moći podnositi od 12. travnja do 15. lipnja 2021. godine po pojednostavljenoj i ubrzanoj proceduri.

Javnom potporom financirat će se 100 posto ukupnih prihvatljivih troškova projekta, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

- Pri popunjavanju zahtjeva za potporu poljoprivrednicima će na raspolaganju na terenu biti djelatnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, kako bi što brže i jednostavnije ostvarili pravo na potporu pomoću koje će obnoviti svoja poljoprivredna gospodarstva, mehanizaciju i proizvodne površine, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Zahvalila je Stožeru civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa, županijskim i lokalnim stožerima, Povjerenstvu za procjenu šteta i cjelokupnoj Vladi RH na intenzivnoj suradnji, zahvaljujući kojoj su, kaže ministrica, "ostvareni preduvjeti kako bi sredstva poljoprivrednicima u potrebi stigla što je moguće prije".

Cilj ovog natječaja je obnovom poljoprivrednog potencijala narušenog potresima osigurati održivost poljoprivredne proizvodnje i izvor prihoda stanovništvu ruralnih prostora, kako bi se spriječilo propadanje poljoprivrednih gospodarstava i iseljavanje iz potresom pogođenog područja, dodaju iz Ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!