11:37 / 09.03.2021.

Autor: Studio 4/HRT/D.S.

Ne treba robovati broju, nego kvaliteti

Ivan Dabo i Tullio Fernetich

Ivan Dabo i Tullio Fernetich

Foto: Studio 4 / HRT

Što nas u turizmu očekuje nakon korona krize i što trebamo staviti u fokus u emisiji Studio 4 razgovarali su Ivan Dabo, bivši gradonačelnik Novalje i Tullio Fernetich bivši načelnik Brtonigle i vlasnik obiteljskog hotela, koji se javio iz Brtonigle.

- Nakon Domovinskog rata također smo razmišljali koji putem razviti turizam, nismo baš htjeli razvijati party turizam, ponudili smo ga u širokoj lepezi turističke ponude. On je međutim uzeo najviše maha i postao dominantan, rekao je Ivan Dabo te iznio statistiku kako su u periodu između 2005.-2013. imali 9,2 dana noćenja po osobi, da bi između 2013. i 2019. došlo do određenog pada.


Komentirajući trenutačnu turističku popunjenost u Istri, Tullio Fernetich rekao je kako stranaca nema, ako su i prisutni, to su prvenstveno vlasnici nekretnina, ali ugodno je iznenađen porastom broja domaćih gostiju te je zadovoljan popunjenošću vikendima.


Nova vizija turizma 


Dabo je istaknuo problem nekonkurentnosti struktura smještajnih kapaciteta u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Novalji. Privatni smještaj je dobar, ali ga treba osuvremeniti, smatra. Naglasio je nedostatke orijentiranosti na ljetni stil turizma te da treba tražiti načine kako produžiti turističku sezonu i ulagati u turističku infrastrukturu. 


- Izmjenama Prostornog plana Novalje daje se šanse stanovništvu za razvoj ruralnog turizma i razvoj turizma urbanih vila na potezu od Novalje do Luna, koji može privući nove goste, rekao je Dabo. 


I prije koronakrize Fernetich je upozoravao na pad kvalitete hrvatskog turizma. 


Po njemu je budućnost hrvatskog turizma u malim obiteljskim hotelima, ipak ne misli da je "odzvonilo" cruiserima i auto-kamp turizmu, dapače, smatra da kvalitetni auto-kampovi imaju budućnost.


Godinama očekujemo strategiju kakav oblik turizma će Hrvatska podržati. Cijenom ne možemo konkurirati zemljama gdje su niži troškovi života, kaže Fernetich.

Upozorio je i kako je dolaskom pandemije, nestao turistički sustav. 

- Čekamo otvaranje granica i ne sumnjam u popunjenost objekata, kaže Fernetich.


 Smatra da je u turizmu previše naglašen kriterij popunjenosti, a trebalo bi gledati kolika je zaposlenost u turizmu i promocija domaćih proizvoda.


Dabo je rekao kako je party turizam potreban, ali u simbiozi s drugim vidovima turizma, te naglasio je važnost podizanja kvalitete usluge i disperziju party-turizma i na područje drugih mjesta, ne samo Novalje.


Fernetich je naglasio važnost promocije domaćih proizvoda, da vrijede ista pravila za sve ugostitelje te da se putem raznih udruga više sluša glas malih hotelijera.


Komentirajući nedavnu izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o istarskoj malvaziji rekao je kako je Vučić je htio biti duhovit, ali ta izjava nije najsretnije ispala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!