Nedostatak radnika - veliki je problem našeg turizma

04.05.2022.

07:00

Autor: Hrvoje Gunjača/Ivona Ramadža Čolić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Nedostatak radne snage veliki problem našeg turizma

Nedostatak radne snage veliki problem našeg turizma

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Nedostatak radne snage veliki je problem našeg turizma. Najviše nedostaje kuhara, konobara i sobarica. Na šibenskom području jako su zadovoljni predsezonom, dobre su najave i za nastavak. To, naravno, zahtijeva dodatna zapošljavanja radnika.

Biti zaposlen 12 mjeseci u godini san je svakog radnika u turizmu. Posebice onih koji su većinu radnog vijeka odradili kao sezonski radnici.

- Radim evo četvrtu sezonu, zapravo četiri godine jer sam prijavljen cijelu godinu. Osam mjeseci radimo. Našao sam se tu, zadovoljan sam, ne moram se misliti. I kreditno ste sposobni, ako trebate nešto. Jednostavno - sigurnost, kaže Goraj Jurić, konobar.

No ta je sigurnost poslodavcima dodatni trošak.

- Trudimo se ljudima dati, zadržati ih. Ali tu i druga strana mora biti, država da nama smanji doprinose, olakša te troškove, rekao je Ante Radić, vlasnik konobe.

Znaju dobro poslodavci što im znači stalno zaposlen radnik i izbjegavanje potrage za sezoncima.

- Kad je čovjek cijelu godinu u lokalu onda se i nauči i upozna i goste i ljude i kuhinju. I posao je puno funkcionalniji nego svake godine učenje novih ljudi, ističe Ante.

U svojoj struci, s fakultetskom diplomom, posao nije pronašla. Pa se "prekvalificirala" u konobarsku. A rad u turizmu, uz to i bolje je plaćen.

- Prezadovoljna sam i s gazdom, kolegama, plaćom i s uvjetima..., sa svime, rekla je Željka Lušić, konzervatorica i restauratorica za slike i drvo.

A sezona je počela bolje nego što su mnogi očekivali -  što otvara i dodatna radna mjesta.

- To je kronični problem - kuhari i pomoćno osoblje u kuhinji, konobari, sobarice - to je osoblje koje iz godine u godinu tražimo i nadamo se da ćemo ove godine imati više sreće, kaže Darko Bastić, direktor hotela u Vodicama.

Kvalitetan radnik sve je bolje plaćen.

- Konobari u prosjeku minimalno 1.000 eura, a kuhari su 2.000, to je jedan prosjek. To je neto plaća, kaže Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije.

Bolji su i uvjeti rada - potvrđuje konobar s desetogodišnjim iskustvom. Mijenjao je poslodavce, tek sad je zadovoljan.

- Slobodnog dana od tih 10, 7, 8 godina nisam imao u sezoni, imam ga tek sad, reako je Faust Draganić Vrančić, konobar u hotelu.

Možda je ovo recept da neki od onih koji su se iselili iz Hrvatske u potrazi za boljim životom - zatraže kartu za povratak kući.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!