Redovi za radne dozvole, sve je više radnika iz dalekih zemalja

15.04.2022.

07:00

Autor: Petra Neuner Geržinić/Regionalni dnevnik HTV/HRT/D.S.

Indijac Pratapchauhan zaposlen u Puli

Indijac Pratapchauhan zaposlen u Puli

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Istra se, kao i cijela Hrvatska muči s nedostatkom radne snage. Osim u građevinarstvu, sada je ponovno, naglasak i na turizmu jer predsezona je u punom jeku. Poslodavci se sve više okreću radnicima iz dalekih zemalja, jer ih ni u zemljama u okruženju više nema. Zbog toga su i gužve za izdavanje radnih dozvola sve veće. 

Na kanalu indijskog Youtubera Pratapchauhana sve je više kadrova Pule. Jer jedan je od 12 Indijaca nedavno zaposlenih na gradilištu u središtu grada. 


Proći više od osam tisuća kilometara za boljim poslom, promijeniti kulturu i jezik, kažu nije im problem, ali problem je poslodavcima, uz zabrane rada i sve skuplji materijal, naći educiranu radnu snagu.


- Znamo da na hrvatskom tržištu nema radne snage, pogotovo je teško naći kvalificirane radnike za građevinu i u susjednim državama je isto nedostatak pa smo počeli uvoziti radnu snagu iz Indije, kaže Ilija Birčić, vlasnik građevinskog obrta.


A onda dodatni problem - čekanje na radne dozvole. Nekad dva tjedna, nekad i do tri mjeseca. Vremena za čekanje nema, ni u građevini, a pogotovo ne u turizmu.


Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić smatra da moramo ublažiti pravila za izdavanje radnih dozvola i omogućiti svima koji žele raditi da to i učine jer to nije samo pitanje poslovnih prihoda, nego i izdavanja iz dohotka ostaju u jedinici lokalne samouprave.


Bržoj radnoj dozvoli nada se i Irena koja s grupom djevojaka iz Ukrajine predaje zahtjev. Nada se da će uskoro početi raditi u turizmu.


Pulska policijska postaja prvi je korak ovim ljudima u potrazi za boljom budućnosti. 


- Došla sam iz Bosne da radim i da zaradim, kaže Emina.


Sve je manje radnika iz BiH, Srbije, Kosova, Albanije, sada stižu iz Indije, Filipina, Nepala i Bangladeša.


- U prva tri mjeseca ove godine imali smo 6275 zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola, 240 posto više nego lani i čak 100 posto više nego 2019. godine, navodi načelnik Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove, PU istarske Robi Belušić.


Obećavajuće brojke, no možda treba podsjetiti da je početkom godine iznesen podatak kako u turizmu nedostaje 35 do 40 tisuća radnika. 


U Istri je od dosad izdanih radnih dozvola tek 40 posto onih za turistički sektor, a za potragu za kvalitetnom radnom snagom gotovo da vremena više i nema.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!