20:14 / 15.10.2021.

Autor: V.G./Dnevnik/HRT/IMS

Uživo iz Londona: Prazne police, kronično nedostaje mesara i vozača, a stižu i poskupljenja

Kriza u Velikoj Britaniji

Kriza u Velikoj Britaniji

Foto: Henry Nicholls/Peter Cziborra/HTV / Reuters/HRT

Zbog povećanja cijena energenata, prije svega plina i električne energije, stanje u Velikoj Britaniji i dalje je neizvjesno. Posljednjih dana i vojska pomaže u prijevozu goriva cisternama do benzinskih postaja. Iz Londona se za središnji Dnevnik HTV-a javila Elizabeta Gojan.


- Pred benzinskom smo postajom BP-a, nema više kolona. Očito je vojska, koju je poslao Boris Johnson, napravila svoj posao. No samom početku ovog tjedna propale su dvije energetske tvrtke u Ujedinjenom Kraljevstvu - Pure Planet kojeg četvrtinu posjeduje naftni div BP i Colorado Energy. Oni su  opskrbljivali 250.000 kupaca. Zbog ovog velikog kolapsa energetskih kompanija, samo u rujnu propalo ih je još devet. Ostalo je bez opskrbe električnom energijom i plinom čak 2 milijuna kupaca u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekla je Gojan.

Računi za energiju u kućanstvu će rasti. Procjenjuje se da će najmanja cijena koja se mora zadržati, kako je rekla Gojan, porasti za čak 400 funti na proljeće. Sve se to održava na opskrbni lanac pa se pojavljuju prve nestašice u trgovinama.

- To se ne vidi u Londonu, ali istraživanje govori da je jedan od šest britanskih kupaca u protekla dva tjedna ostao bez svih osnovnih živežnih namirnica koje inače kupuje, rekla je Gojan.

Upravitelji malih trgovina i velikih trgovačkih lanaca, dodaje Gojan, najavljuju da će morati zbog globalnog poskupljenja povećati cijene u svojim trgovinama.

- Već sada nedostaje mesa. Hladnjaci u kojima se čuva roba su prazni. Na policama već sada nema boca s vodom. 

Sve je krenulo zbog nedostatka 100.000 vozača na otoku. Neki od njih su se vratili u svoje države zbog pandemije. Mnogima od njih zbog Brexita povećani su porezi. Vlada Borisa Johnsona, rekla je Gojan, nastoji to popraviti privremenim vizama.

- Pandemija i Brexit izazvali su pravi egzodus radnika iz istočnoeuropskih država koji su radili u klaonicama i tvornicama za preradu mesa. Najmanje 800 mesara trenutačno nedostaje u Ujedinjenom Kraljevstvu pa će Johnsonova vlada ponovno na šest mjeseci nastojati vizama privući mesare iz inozemstva. 

Sve se to u domino efektu ocrtalo i na glavnu britansku luku - Felixstowe port - u kojoj se istovaruje 36 posto robe. Veliki kontejnerski brodovi stajali su pred lukom četiri do sedam dana, zatim su preusmjereni na europske luke - iz kojih se manjim brodicama dostavlja roba u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Evo što o svemu kažu stanovnici Londona:

- Povijesno gledano imamo mnogo radnika iz, kako bih se izrazio, ostatka Europe, posebice u zdravstvenoj i socijalnoj skrbi, mnogo vozača ali i sezonskih radnika u poljoprivredi te u brojnim drugim granama industrije i stoga, naravno, ovisimo o njima. No sada više ne dolaze. Nije mi baš jasno, rekao je Nick Lipley, novinar.

- Evo ako ste obišli London vidjeli ste koliko je praznih polica u trgovinama. Nama je uvijek bilo lakše imati rajčice i paprike iz Španjolske, sad vidim iz Gane, treba to dovući ovdje. Evo što se dešava s mesom, oni ubijaju svinje jer nemaju dovoljno mesara. Što nam je Brexit donio? Ja ne vidim ništa dobro, rekla je Sonya Radan, slikarica.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!