21:24 / 08.03.2022.

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Njemačka: Zabrana ruskih energenata gurnula bi zemlju u kaos

Rastu cijene nafte

Rastu cijene nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock danas je opravdala odluku Berlina da ne zabrani uvoz ruske nafte kao odmazdu za invaziju na Ukrajinu, rekavši da bi to gurnulo Njemačku u kaos što bi prije bila pobjeda nego poraz za Kremlj, javljaju agencije.

- Da Njemačka vjeruje da bi zabrana uvoza okončala rat, to bi učinila. Ali ne vjeruje, rekla je.

Njemačka je ovisna o Rusiji za trećinu uvoza nafte, što je puno veća ovisnost od SAD-a koji je ranije objavio embargo na uvoze ruskih energenata.

- Kada bismo to odmah zabranili, sutra se više u Njemačkoj ne bismo mogli kretati - rekla je i dodala da ključni radnici poput učitelja ili medicinskih sestri ne bi mogli doći na posao a problem bi bila i struja.

SAD je objavio da uvodi embargo na uvoz ruske nafte i plina, dok je Velika Britanija rekla kako će postupno ukidati uvoz ruskih energenata do kraja 2022., čime te dvije zemlje dodatno pojačavaju pritisak na Moskvu u znak odmazde za invaziju Ukrajine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!