Nova pravila za prešutne i dopuštene minuse

25.08.2022.

19:56

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/P.F./HRT

Stižu nova pravila za prešutne i dopuštene minuse

Stižu nova pravila za prešutne i dopuštene minuse

Foto: Dnevnik / HRT

Od prvog rujna nova pravila za prešutne i dopuštene minuse! Velika većina građana, njih 1,8 milijuna, imala je prešutni minus, a samo manji dio dopušteni minus. Nakon dogovora banaka i HNB-a, to bi se trebalo promijeniti. 

Kada u novčaniku nema dovoljno, spas je minus. Je li prešutni ili dopušteni - malo tko mari. No umirovljenik Željko zna što mu banka, prešutno, nudi.

- Ja ga zasad nisam koristio, a mislim da je do 30.000 kuna maksimum, rekao je Željko iz Zagreba.

Mnogi nisu ni znali da im je banka odobrila prešutni minus.

- Ako je klijent došao samostalno u banku i zatražio dopušteni minus, onda se to zvalo dopušteni minus. Kada je banka samostalno odobrila klijentu, onda se to zvalo prešutno prekoračenje i zapravo klijenti su dosta često jednako gledali na taj iznos, međutim pravila nisu bila ista, objasnio je financijski stručnjak Zoran Balija.

A prešutni minus skuplji je način zaduživanja.

- S 1.9. će početi snižavanje kamatne stope na maksimalni iznos od 7,31%, što je bitna relaksacija kamatne stope, kad se samo prisjetimo da je prosječna kamatna stopa na prešutna prekoračenja prema podacima iz 2021. godine bila 10,97%, istaknuo je Zdenko Adrović iz Hrvatske udruge banaka.

Banke sada kreću u akciju.

- Do lipnja 2023. godine svakako će im biti ponuđen prelazak na uslugu dopuštenog prekoračenja, naveo je glasnogovornik Erste banke Dario Gabrić.

Važno je to da se iznos prekoračenja neće smanjivati.

- Iznos prekoračenja, novog dopuštenog, kojeg su banke dužne ponuditi, ne smije biti manji od iznosa postojećeg prešutnog prekoračenja. A hoće li će banke nuditi nekome možda i više, to ovisi o primanjima te osobe, o kreditnoj politici banke, naglasio je viceguverner Hrvatske narodne banke Bojan Fras.

Banke mogu ponuditi i kombinaciju dopuštenog i prešutnog minusa, no novo prešutno prekoračenje ne smije biti veće od jednog mjesečnog prihoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!