Novi gospodarski centar unaprijedit će poduzetničku klimu u Slavoniji

18.03.2023.

08:38

Autor: V.K./HRT/Hina

Završni radovi na gospodarskom centru

Završni radovi na gospodarskom centru

Foto: Davor Javorovic / Pixsell

Gospodarski centar Osječko-baranjske županije kao novi prostor za održavanje sajmova u Osijeku, čije se otvaranje planira za travanj, strateški je projekt čiji je cilj stvaranje nove poslovne infrastrukture, koja će povećati gospodarsku vidljivost toga područja i unaprijediti poduzetničku klimu.


Teku završni radovi na prvoj fazi projekta koja je trajala protekle dvije godine, a uz otvorenje centra u travnju predviđeno je da prva manifestacija u novom sajamskom prostoru bude osječki Proljetni sajam, kažu u osječko-baranjskoj županijskoj upravi.

Prva faza projekta, objašnjava župan Ivan Anušić, obuhvaća izgradnju multifunkcionalne hale od gotovo pet tisuća četvornih metara zatvorenog prostora, koja može zadovoljiti organizaciju bilo koje vrste sajmovanja i drugih gospodarskih aktivnosti.

Riječ je o partnerskom projektu županije i grada Osijeka ukupno vrijednom oko 8,8 milijuna eura, pri čemu nepovratna sredstva  iz europskih fondova iznose oko 6 milijuna eura, 1,2 milijuna eura osigurava Ministarstvo regionalnoga razvoja i EU fondova, a ostatak Osječko-baranjska županija, dok je grad Osijek darovao zemljište za izgradnju vrijedno više od tri milijuna eura.

S obzirom na to da je županija preuzela odgovornost za vođenje novog objekta, dosadašnju gradsku tvrtku Osječki sajam preuzela je Osječko-baranjska županija kako bi ubuduće upravljala novim gospodarskim centrom, u kojem će se nastaviti razvijati aktivnosti koje su se odvijale na dosadašnjem sajamskom prostoru Pampas, ali i nadograditi s više sajamskih i drugih gospodarskih aktivnosti, konferencija i drugih događanja, kažu u županijskoj upravi.

Navode i kako je druga faza izgradnje Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije prijavljena na mehanizam ITU Osijek u programskom razdoblju 2021. - 2027 godine, a obuhvaća ostale planirane objekte, kao što su kongresni centar, poslovni toranj, izložbeni centar, modularne sajamske hale, garaže te ostalu popratnu infrastrukturu za aktivnosti u jačanju gospodarstva i promicanju poduzetništva.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za investicije i razvojne projekte Gabrijela Ćurković objašnjava kako je prva zgrada gospodarskog centra podijeljena na dva dijela, pri čemu veći dio čini izložbeni prostor od 1750 četvornih metara te tri manja modularna prostora, koji će se otvarati i zatvarati prema potrebi, u skladu sa specifičnostima događaja.

Uz servisni centar, ugostiteljski objekt, sanitarne čvorove, postoji i dodatni prostor od oko 800 četvornih metara, koji je predviđen za manje sajmove i manifestacije, konferencije, kongrese i poslovne susrete.

Izgradnjom gospodarskog centra i njegovim stavljanjem u funkciju poduzetnici s područja Osječko-baranjske županije dobit će infrastrukturni objekt koji će sigurno imati pozitivan utjecaj na njihovo poslovanje, smatra pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović.

U Uredu za gospodarstvo ističu kako su nastupi na sajmovima važan komunikacijski i marketinški alat, posebice za mikro i male poduzetnike, koji na sajmovima mogu prezentirati svoje proizvode i usluge, upoznati se s konkurencijom te svoje poslovanje u konačnici podići na višu razinu.

Gospodarski centar iskoristit ćemo za organizaciju niza novih sajamskih i gospodarskih manifestacija i uvjereni smo da će biti prepoznat kao mjesto susreta ne samo za poduzetnike ove županije, nego i šire regije, a nadamo se i izvan Hrvatske, napominje Katavić-Milardović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!