Nuqleus - platforma za razvoj visokotehnoloških kompanija

22.12.2022.

07:00

Autor: Irena Košar/Dnevnik/HRT/IMS

Nuqleus - platforma za razvoj visokotehnoloških kompanija

Nuqleus - platforma za razvoj visokotehnoloških kompanija

Foto: HTV / HRT

Hrvatski ICT sektor ubrzano raste, hrvatski start-upovi nižu investicije svjetski poznatih fondova. U posljednje vrijeme sve se više govori o primjeni visoke tehnologije u različitim granama industrije. Kako bi suradnja bila još bolja, na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva osmislil su Nuqleus - platformu za razvoj visokotehnoloških kompanija koja bi neke mlade poduzetničke nade okrila etabliranom biznisu.

Razvijanje vlastitog poslovanja od ideje do izlaska na tržište, te rad u razvojnim timovima različitih industrijskih grana samo su neke od mogućnosti koje prvi hrvatski program za stvaranje novih tvrtki nudi studentima i znanstvenicima.

- Nuqleus je zapravo most između znanstveno istraživačkih institucija i industrije, odnosno realnog svijeta. Pokušavamo omogućiti našim istraživačima, znanstvenicima i studentima da svoja znanja koriste za rješavanje realnih problema, kazao je Matija Srbić, voditelj programa Nuqleus.

- Pa mi se nadamo da je upravo ovaj program to što će im pomoći, da ćemo znanstvenike u biti educirati s vještinama koje su im potrebne da uspiju prebaciti svoje znanstveno istraživanje u grane industrije, rekao je Deni Nurkić, program Nuqleus.

U programu je moguće sudjelovati na nekoliko načina - prijavom vlastitog projekta ili ideje, ili primjerice prijavom u svojstvu stručnjaka za pojedinu granu industrije.

- Mi smo specifično orijentirani na start-upove koji dolaze iz akademske zajednice, koji zapravo trebaju na neki način komercijalizirati rezultate višegodišnjih istraživanja, i to je nešto što se do sada nije sustavno radilo, rekao je Hrvoje Džapo, program Nuqleus.

- Da se stimuliraju mladi ljudi na poduzetničke projekte, da vrlo rano steknu ta iskustva i da razviju te svoje projekte u Hrvatskoj, rekao je Vedran Bilas, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Zasad u tom programu sudjeluje nekoliko kompanija. Među njima je i hrvatski jednorog.

- Očekujemo jednu korisnu suradnju na više strana Mislim da tvrtke očekuju da možemo pomoći start-upovima s našom platformom i tehnologijom, rekao je Damir Prusec, Infobip.

Osim industrijskih partnera, timovima će u programu na raspolaganju biti i potpora dvaju stručnih odbora. Ideje i rješenja mogu prijaviti svi, ali priliku za suradnju dobit će samo oni najbolji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!