Hrvatski start-up SeaCras u društvu 16 najboljih na svijetu

05.04.2022.

07:00

Autor: Josip Gavranović/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Hrvatski startup, SeaCras

Hrvatski startup, SeaCras

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Još jedan uspjeh naših znanstvenika. Ekipa okupljena u SeaCras pokrenula je startup koji se u konkurenciji od njih 1000 probio u finale elitnog programa u Bruxellesu - BlueInvest 2022. Startup tvrtke dio su tzv. plave ekonomije temeljene na održivosti, a SeaCras je jedini hrvatski startup iz tog područja koji je odabran u društvo 16 najboljih.


Stipe i Tomislav dio su peteročlanog znanstvenog tima koji razvija projekt specijaliziran za praćenje kvalitete priobalnih voda. Na učinkovit i dokazan način za kratko vrijeme mogu utvrdili čistoću mora. 

- Možemo dati cijelu jednu prostornu informaciju o kvaliteti mora obradom satelitskih slika, istaknuo je Stipe Lukin, SeaCras.

Tržište još nije shvatilo mogućnost korištenja satelitskih usluga, a njihova ideja kreće od skidanja besplatnih podataka koje prikupi satelit. Oni se obrađuju s visokom točnošću. Toliko su detaljni da možete saznati ima li u vodi, primjerice, klorofila ili fitoplanktona.    

- Činjenica je da smo se uhvatili najtežeg zadatka, a to promatranje kvalitete priobalnih voda, koje je u tehničkom i znanstvenom smislu najteže, u okviru analize satelitskih podataka, rekao je Tomislav Stolar, SeaCras.

Velik interes za njihovom rješenjem pokazali su međunarodni investicijski fondovi koji ulažu milijune eura u plavu ekonomiju. Isto kao i u zelenoj ekonomiji na kopnu ovdje se radi o balansu između očuvanju morskih ekosustava i ekonomije. Kod izrade programa tim je već uočio nekoliko onečišćenja na našoj obali.

- Možemo detektirati trenutna onečišćenja koja se znaju događati na velikoj skali u dolini Neretve ili u Novigradskom moru, naglasio je Lukin.

Korist ovog startupa već su prepoznali u nacionalnom parku Mljet te parku prirode Telašćica kojima je čistoća glavni adut u brendiranju. 

- Podaci pokazuju da isticanje izvrsne kvalitete morske vode donosi 5% povećanja broja gostiju, istaknuo je Stolar.

Naš tim nalazi se među 16 najboljih u svijetu, a sam ulazak u finale, kažu, već je ostvarenje cilja. Kad startup zaživi, posla bi moglo biti za još naših znanstvenika.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!