O rebalansu proračuna: Vlada dobro reagira ili "Beskrajan dan"?

10:17 / 18.05.2022.

Autor: P.F./HRT

Rasprava Josipa Borića i Siniše Hajdaša Dončića

Rasprava Josipa Borića i Siniše Hajdaša Dončića

Foto: HTV / HRT

Sabor je nastavio sjednicu raspravom o prijedlogu rebalansa državnog proračuna za ovu godinu. Predviđa se znatno povećanje prihoda, ali i još veće povećanje rashoda, čime raste i deficit državnog proračuna. Doznajte koji su argumenti predlagatelja, a kakve kritike oporbe.

Prema prijedlogu rebalansa proračunski deficit porast će na 2,8% BDP-a, ili gotovo 13,5 milijardi kuna.

O argumentima predlagatelja govorio je potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Josip Borić. Rekao je kako se zbog događaja proteklih nekoliko mjeseci Vlada reagira rebalansom državnog proračuna te dodao kako su rashodi povećani najvećim dijelom uzorkovani agresijom Rusije na Ukrajinu što je uzrokovalo val poskupljenja, prvo energenata, a onda se to prelilo i na ostalo te rezultiralo i inflacijom.

Naglasio je kako za troškove zdravstvenog sustava ide 3,5 milijarde kune, transfer prema umirovljenicima oko 1,5 milijardu kuna, zanavljanje zaliha, MORH-a i drugo.

- Mislim da je Vlada reagirala kako treba, nove su projekcije, smanjio se rast BDP-a. Ova Vlada itekako vodi brigu o ekonomskoj politici i ima rezultate koji mogu pokrivati potrebe koje se javljaju kod građana, rekao je Borić.

Potpredsjednik SDP-a i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić iznio je kritike.

- Proračun j politički akt gospode Plenkovića i Marića koji ima jedan isključivi cilj - zadovoljiti Maastriške kriterije. Tu možemo razgovarati o javnom dugu, deficitu i stabilnom tečaju jer će inflacija vjerojatno biti suspendirana. Ono što mene zabrinjava u proračunu - nitko ih ne prisiljava ni Marića ni Plenkovića da ide s velikim sniženjima udjela javnog duga u BDP-u. Proračun je više trebao biti okrenut građanima. dakle više novaca za građane i za poduzetnike zbog inflacije i krize energenata, smatra Hajdaš Dončić.

- Prošle godine je zaključak bio da e se proračun izvanproračunskog korisnika HZZ-o-a smanjiti za 3 milijarde kuna. Ovim proračunom HZZO dobiva 1 milijardu kuna više i zdravstvo dobiva 3,5 mlrd. kuna više. Tu ne možemo razgovarati o projektu sanacije zdravstvenog sustava nego razgovaramo o filmu "Beskrajan dan". Zadnjih tri godine kada nastanu turbulencije u zdravstvenom sustavu Vlada dotacijom donira, a ne rješava probleme u zdravstvu. istaknuo je Hajdaš Dončić.

- Ne slažem se s kolegom, rekao je Borić.

Raspravu Borića i Hajdaša Dončića o proračunu i njegovom rebalansu pogledajte u videoprilogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!