Obitelj Bogdanić iz Like na svom OPG-u već godinama uzgaja ljekovito bilje

23.06.2023.

08:00

Autor: Mario Kurevija/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Foto: HTV / HRT

Obitelj Bogdanić iz Like na svom OPG-u već godinama uzgaja ljekovito bilje. Sve što naraste u njihovu vrtu, oni prerade u zdrave ekoproizvode i prodaju jer se sve više ljudi okreće zdravom načinu života.


Poput pčele, Helena od ranoga jutra na plus 30 obilazi svoje trajnice, ono što sazre ide u košaru. Sve uz stroge ekološke propise.

- Uz malinu morate posaditi kadulju, morate imati lavandu, mentu, ukrasno raslinje kao što je ruža, crvenolisna trešnja višnja. Gdje te biljke i životinje nađu suživot i gdje nema bolesti niti nametnika, za HTV Regionalni dnevnik objasnila je Helena Bogdanić, OPG Bogdanić, Otočac. 

Za to ima i posebnu strategiju.

- To je hotel za kukce odnosno skrovište za dobre kukce, rekla je Helena. 

Koji joj ljubav vraćaju na svoj jedinstven način pa tako može u miru uzgajati svoje biljke. 

- Timijan, menta, smilje, plućnjak, cvijet kadulje, matičnjak, cvijet lavande, list kadulje i uskolisni trputac, nabrojala je svoje biljke. 


Bez mašte nema ni rezultata


Prije same prerade, odmori uz rijeku Gacku. Sve što proizvede proda. Gotovo cijela ovogodišnja proizvodnja već je rezervirana i završit će u Zagrebu, Rijeci, Zadru. Kaže da bez mašte, ali i hrabrosti, nema ni rezultata.

- Pekmez od šljive sa zelenim paprom, idemo probati nešto ludo i mogu vam reći da je odjek velik, rekla je Helena. 

Ima tu džemova, čajeva, sirupa, ulja i sve je hrvatski ekološki proizvod. Radi ono što voli, od toga živi i školuje dvoje djece.

- Djeca su mi velika radost, djeca su mi podrška, za njih živim. Ali ispunjavaju me i moje biljke i one su moja dječica, istaknula je Helena. 

Uz mnogo truda, i još više ljubavi, sve se može postići poručuje Helena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!