Veliki dan za Novalju, obnovljeno trajektno pristanište Žigljen

12.06.2023.

Zadnja izmjena 21:22

Autor: Žana Ljuština/Vijesti/HRT/T.S.

Obnovljeno trajektno pristanište Žigljen

Obnovljeno trajektno pristanište Žigljen

Foto: Vijesti / HTV/HRT

Trajektno pristanište Žigljen, rekonstruirano i dograđeno u okviru EU projekta vrijednog 9,74 milijuna eura, svečano je otvoreno u ponedjeljak uz nazočnost potpredsjednika Vlade Olega Butkovića koji je naglasio da je riječ o jednoj od prvih investicija financiranih sredstvima EU.

Projektom su napravljeni radovi produljenja, odnosno dogradnje i rekonstrukcije obale 1, 2 i 3, omogućeno je pristajanje plovila pri lošijim vremenskim uvjetima izgradnjom nasipa koji će štititi obale od vjetra i valova, smanjena je i potreba za manevriranjem na vezu, skraćeno je trajanje manevra uplova i isplova te su ispunjeni uvjeti za noćenje plovila u trajektnom pristaništu na obali 3, a osiguran je i adekvatan privez, kao i sigurnost trajektne linije Prizna-Žigljen, navodi Ministarstvo u priopćenju.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture istaknuo je kako je ovo jedan značajan infrastrukturni projekt, koji je, uz luku Tkon u Zadarskoj županiji, bio jedna od prvih investicija koja je dobila europsko financiranje, a naglasio je i da se uz pomoć europskih i nacionalnih sredstava danas ulaže oko 300 milijuna eura u projekte lučke infrastrukture.

- Čestitam svima onima koji su radili na ovom projektu, koji su ga podržavali, rekao je Butković te naglasio kako je ona osoba koja je smatrala da ovdje treba napraviti luku bila vizionar. Drago mi je da smo i mi prepoznali, i kao Ministarstvo i kao Vlada, da treba napraviti i ovo proširenje, dodao je.

- Mi smo zemlja okrenuta moru, živimo od mora i nama su ovakvi projekti ključni i s aspekta sigurnosti plovidbe i s aspekta turizma, rasta gospodarstva, rekao je Butković te se osvrnuo na neke od projekata u okruženju, kao što su završene luke Mišnjak i Stinica.

- Ostaje nam realizirati i Priznu i to je nešto što Lučka uprava Senj treba polako pripremati, rekao je naglasivši da sredstava ima te da će se na jesen raspisati novi poziv i tako otvoriti mogućnost financiranja takvih projekata.

A što taj projekt znači za stanovnike i gospodarstvo toga dijela Hrvatske, Žani Ljuštini otkrio je Tomislav Kustić, ravnatelj Lučke uprave Novalja.

- Ovo je veliki dan za grad Novalju, otok Pag, ali po meni i za cijelu Republiku Hrvatsku jer je ovo jedno od najprometnijih trajektnih pristaništa u Republici Hrvatskoj, gdje godišnje prođe preko milijun putnika i 400 000 vozila. Ovim projektom trajektno pristanište je u potpunosti obnovljeno tako da su obnovljene tri obale i tri nove rampe, vrijednost investicije je 73 milijuna kuna. Mi se nadamo da će ova investicija povećati turističke kapacitete, potaknuti demografsku obnovu stanovništva i da će biti na korist široj našoj zajednici, županiji, rekao je Kustić.

Više neće biti vezanja trajekata zbog velikih valova.

- Trajekti sad mogu ovdje noćiti i po većem vjetru, orkanskoj buri, bolji je sada privez i nadam se da će uskoro i sa suprotne strane biti pristanište koje će moći primiti dva do tri trajekta i tada će se dobiti na još većoj dimenziji i prometnoj povezanosti.

Ova luka sada može primiti do tri trajekta do 120 metara dužine, a ljetnih gužvi više ne bi trebalo biti.

- Nema gužvi, promet se odvija bez ikakvih problema i gužvi, spremni smo u potpunosti s ovim prometnim rješenjem, zaključio je Kustić.

Zbog toga se nadaju rekordnim brojevima turističkih dolazaka i prolazaka kroz pristanište.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!