Od ponoći novo poskupljenje goriva

02.05.2022.

17:24

Autor: I.Z./HRT

 Od sutra ponovno nove cijene goriva

Od sutra ponovno nove cijene goriva

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Prema neslužbenim informacijama, od ponoći nas očekuje još jedno poskupljenje goriva. 

Na benzinskim postajama kako navodi cijenegoriva.info, spremnik od 50 litara Eurosupera 95 od sutra bi trebao biti skuplji za 13 kuna, Eurodizela za 12 kuna, a autoplina za 0.5 kuna.

To znači da bi litra Eurosupera bila skuplja za 26 lipa pa bi cijena na većini crpki bila 12.62 kuna, a Eurodizela za 24 lipe, što znači da bi cijena na većini crpki iznosila 13.28 kuna. 

- Ako uspoređujemo cijenu barela sirove nafte na svjetskim tržištima, ona nema nikakve veze s formiranjem cijene goriva u Hrvatskoj, rekao je Tin Bašić s portala Cijene goriva.

- Od početka rata u Ukrajini i velikih poremećaja na tržištu prerađevina, ne možemo ni približno znati kakve će cijene goriva biti u odnosu prema kretanju cijene barela nafte, dodao je Bašić.

Jedina opcija koja je ostala varijabilna je referentna cijena na tzv. mediteranskoj burzi. Opća javnost ne zna koje su cijene na tom tržištu. To je zatvoreno tržište na kojem naftne kompanije kupuju i prodaju derivate. S obzirom na to da je tu i ruska i iranska nafta te na rat u Ukrajini i velike poremećaje koji su se dogodili, mi ne znamo koje su finalne veleprodajne cijena na tom tržištu koje izravno utječu na cijene goriva u Hrvatskoj. Hoće li u Hrvatskoj sutra rasti ili pasti cijene goriva ne znamo. Buduće kretanje cijena u Hrvatskoj odredit će cijene na tzv. mediteranskoj burzi, kretanje tečaja dolara i kune i zamrznute varijable, a to su marža i trošarine, poručio je.                           

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se danas na povećanje cijena goriva.

- Od sutra, zbog svih ovih poremećaja ministar Filipović je upravo na sastanku ministra energetike Europske unije u Bruxellesu. Razgovarat će kako naći zajednički odgovor za rast cijene energenata. Sutra će biti Eurosuper 95 - 12.63 kune, Eurodizel - 13,28 kuna, plavi dizel bit će 9, 39 kuna, poručio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!