Plenković: Milanović je patološki lažov, zloupotrebljava Hrvate u BiH

02.05.2022.

18:03

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a komentirao je poskupljenje naftnih derivata, ali i izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Naglasio je da Milanović zastupa proruske stavove, ali i da zloupotrebljava Hrvate u Bosni i Hercegovini. 

Plenković govorio i o izmjenama Zakona o obrani

HRT-ov reporter Šime Vičević kazao je u HTV-ovom središnjem Dnevniku kako je predsjednik Vlade Andrej Plenković govorio i o izmjenama Zakona o obrani. Plenković je rekao da će izmjene Zakona predstaviti ministar Banožić, te da će u njima biti eliminirano sve ono što je zbunjujuće, što isključuje ministra Banožića iz aktivnosti Hrvatske vojske.

Plenković je podsjetio kako je Zakon o obrani na snazi od 2013. godine, upravi za vrijeme Vlade Zorana Milanovića.

Plenković je naglasio kako predsjednik RH privatizira vojsku, te zlorabi njezine ovlasti. 

Plenković je na stranačkim tijelima zahvalio starim ministrima 

Na početku obraćanja Plenković je kazao kako su na stranačkim tijelima razgovarali o aktualnim političkim događajima. Zahvalio je starim ministrima i pozdravio nove. Dodao je kako je novi ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić sudjelovao na proslavi Međunarodnog praznika rada u zagrebačkom Maksimiru.

Plenković je naglasio kako se Piletić družio s radnicima i predstavnicima sindikata. Predsjednik Vlade podsjetio je na novi plan reformi.

 Obilježavanje sto godina od rođenja Franje Tuđmana - 14. svibnja

Plenković se zahvalio ministru branitelja, ministru obrane i ministru unutarnjih poslova na organizaciji obljetnice Bljeska.

- Govorili smo i o današnjem obilježavaju masakra u Borovom Selu, poručio je.

Najavio je kako će se održati Vijeće za euro u srijedu. U četvrtak će Plenković biti u Varšavi na dobrotvornoj konferenciji za Ukrajinu.

Plenković je najavio da će se sjednica Vlade Republike Hrvatske održati u petak.

Dodao je kako će se obilježiti sto godina od rođenja Franje Tuđmana. Obilježavanje će se održati 14. svibnja na niz lokacija.

Najavio je i da će se 11. lipnja održati Sabor HDZ-a u KD "Lisinski".

"Sutra nove cijene goriva"

Plenković se osvrnuo i na povećanje cijena goriva.

- Od sutra, zbog svih ovih poremećaja ministar Filipović je upravo na sastanku ministra energetike Europske unije u Bruxellesu. Razgovarat će kako naći zajednički odgovor za rast cijene energenata. Sutra će biti Eurosuper 95 - 12.63 kune, Eurodizel - 13,28 kuna, plavi dizel bit će 9, 39 kuna, poručio je. 


"Vjerujem da će ministar Banožić predložiti rješenja"

- Govorili smo i o kriterijima koji su pred nama za uvođenje eura. Naš plan, kao i za Schengen, ostaje 1. siječnja 2023., rekao je.

Dodao je kako je Hrvatska ispunila sve kriterije.

Plenković je komentirao najavu ministra obrane Banožića da će se mijenjati Zakon o obrani. Plenković je istaknuo kako se ne bi smanjile ovlasti predsjednika nego bi se zakon mijenjao zbog nedorečenosti.

- Mislim da je izmjena Zakona o obrani bila predviđan planom aktivnosti i vjerujem da će ministar Banožić predložiti rješenja. Koliko se sjećam, ovaj i ovakav zakon kakav je na snazi je mijenjan upravo u vrijeme SDP-ove Vlade, pretpostavljam da su imali neku logiku, sada valjda imaju neku drugu. Mislim da je važno da nema nedorečenosti i da se zna tko što radi. Sve što je zbunjujuće i što dovodi do isključenja ministra obrane iz aktivnosti, će biti eliminirano, kazao je. 

"Milanović je patološki lažov"

Komentirao je izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

- Ja već duže vremena ne pratim to u smislu da pratim televizijski što on govori. Ali moram se osvrnuti na neke stvari. On već po ne znam koji put tvrdi da smo ja ili ministar branitelja, proglasili generale, osobito Antu Gotovinu, udbašima. To je teza koju ponavlja, valjda po tezi da će tisuću puta ponovljena laž postati istina. Ja to odbacujem, ako se može dokazati da je itko od nas to rekao je bih volio vidjeti tu izjavu. Ja pouzdano znam da to nitko nije izgovorio, niti mislio, niti se moglo iščitati između redova. To je nešto što on, kao patološki lažov, a to jedino može netko tko je patološki lažov, ili izrazito perfidan i zlonamjeran, stalno ponavljati. Argumentima otkloniti laž, to je prava stvar.

"Milanović zastupa proruske stavove"

Osvrnuo se predsjednik Vlade i na jučerašnju izjavu predsjednika Milanovića, da će izdajnikom smatrati svakog zastupnika u Hrvatskom saboru, koji glasa za ulazak Švedske i Finske u NATO savez, ako se pri tom ne promijeni izborni zakon u Bosni i Hercegovini.

Plenković je na to rekao kako je to perfidna izjava, da predsjednik Milanović zastupa proruske stavove, te da je jedini političar koji govori na takav način. 

- Ako dobro shvaćam njegove ideje, da se spriječe Švedska i Finska da postanu članice NATO-a. Hajdemo, prvo rasvijetliti uloge svakog od nas. On već mjesecima zastupa proruske stavove, to je jasno i to je nekoliko puta kazao, dok Švedska i Finska još nisu ni kazale, niti imale razloga za strah, da žele pod taj kišobran članka 5. Takav stvar protiv proširenja NATO-a je proruski stav i on to jedini izgovara. O kritikama i ocjenama Ukrajine neću ni govoriti. To je za nas sve skupa štetno u vanjskopolitičkom smislu, naglasio je Plenković 

"Milanović je držao je žestoke govore Komšiću u kampanji"

- Ne znam je li to identitetska kriza ili identitetska transformacija. On je išao Komšiću, držao je žestoke govore Komšiću u kampanji, to je lako provjerljivo. Dva puta. Inženjering je bio takav da je Komšić imao više ne samo od Čovića nego i od Džaferovića. Komšić je kao Hrvat dobio više glasova od bošnjačkog člana predsjedništva, to je nemoguće, poručio je Plenković.

Plenković je istaknuo kako on i njegova vlada smatraju da se izborni zakon u Bosni i Hercegovini mora promijeniti, te da Vlada radi na tome konzistentno.

- Mi razgovaramo s Hrvatima u BiH i partnerima u međunarodnoj zajednici, poručio je.

"Milanović zloupotrebljava Hrvate u BiH"

Naglasio je kako se radi o licemjerstvu, a kojemu je jedini cilj raditi štetu Vladi i Hrvatima u BiH.

- Od Komšićevog jarana došao je do toga da bi blokirao Švedsku i Finsku, ali ne on, nego da to naprave saborski zastupnici, a ako neće onda su izdajnici. On zloupotrebljava Hrvate u BiH. Možda želi i da Hrvatska ne ispuni svoje neke strateške ciljeve, poručio je. 

"Nisam zadovoljan obnovnom"

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske poručio je kako će se svi resori, uključujući i resor ministra Paladina angažirati kako bi se ubrzala obnova. Istaknuo je kako u pet i pol godina vođenje Hrvatske nije zadovoljan obnovnom potresom pogođenim područjima.

 - Mi smo na pet i pola godina mandata, još je dvije godine i nekoliko mjeseci mandata i još je puno toga imamo za napraviti, dodao je.

Naglasio je kako njegovoj Vladi nije bilo lagano u proteklom periodu. Istaknuo je kako je Vlada napravila puno toga.

- Nabavili dovoljno cjepiva, zaštitne opreme, osigurali brz oporavak gospodarstva, ostali čvrsti i stabilni, pribavili 25 milijardi eura, završili Pelješki most, kupili višenamjenske borbene avione, poručio je. 

"Tomo je sada dobro, dobio je rotavirus"

Osvrnuo se i na zdravstveno stanje potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

- Tomo je dobio rotavirus, hospitaliziran je na Infektivnoj klinici. Sad je bolje, vjerujem da će se oporaviti za par dana, dodao je Plenković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!