Odlična turistička potrošnja, no ugostitelje brinu ulazne cijene

05.09.2022.

19:59

Autor: Dnevnik/HTV/Senka Mošnja/E.P.C.

U Istri glavna sezona još traje

U Istri glavna sezona još traje

Foto: HTV / HRT

Već se zna da će ovogodišnja turistička sezona po prihodima dobrano nadmašiti sve prethodne, prije svega zbog viših cijena uzrokovanih inflacijom. Što kažu gosti, je li im kod nas postalo skupo, u Istri je provjerila HTV-ova ekipa.  

Zbog nikad toliko koncerata u Areni, koja se zato često ranije zatvarala, dnevnih posjetitelja u pulskoj Areni bilo je malo manje nego rekordne godine. No, to se nije osjetilo na potrošnji, pa ni u suvenirnici.


- Nije skupo, 22 kune, u redu je, kaže Renie iz Nizozemske koji je kupio mali keramički suvenir. 


- Ove godine smo ostvarili prihod u suvenirnici od milijun i 660 tisuća kuna, prošle godine je bilo oko milijun, čak je to i 4% povećanje u odnosu na 2019., što znači, razvezala se kesa, ljudi troše ko da im je zadnje, rekao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre. 


Terase pulskih restorana i kafića i dalje su pune, glavna sezona još traje. 


- Cijene su u redu, nije preskupo, otprilike kao u Poljskoj, kaže Camil, gost iz Poljske. 


Ni Amerikanci, koji već nekoliko tjedana putuju Hrvatskom, nemaju primjedbi.


- Cijene su malo niže nego kod nas, i alkoholnog i ostalog, kaže gospođa.


- Jedino što smo u Splitu sve plaćali gotovinom, a ovdje posvuda možemo karticom, što nam je mnogo praktičnije, kaže suprug Dean.
Odlična potrošnja, no ugostitelje brinu cijene energenata i hrane. 


Potrošnja je rasla već u predsezoni. Prema podacima Komore, u Istri je izdano 30% više računa, a njihova vrijednost bila je 80% veća! A tada još nije bilo inflacije i većih cijena. U Fažani kažu da je potražnja za ribljim jelima nikad bolja. 


- Definitivno najbolja do sada, bolja i od rekordne 2019. Iza mene terase su pune, kako kod nas, tako i u cijeloj Fažani. Gosti su opušteni, traži se stol više, kao što vidite, čekaju u redu da dobiju stol, rekao je u Fažani ugostitelj Almir Mahmutović.


No, energenti su ugostiteljima triput skuplji, nabavna cijena namirnica barem za 20%.


- Ujutro je jedna cijena, već popodne je kunu, dvije, tri skuplje, tako da čim dođe nova tura, to se diže. Sezona je u redu, mislim da je bolja, ali moramo se čuvat jer ne znam kakve će nam biti druga i treća jer postajemo skupi, zabrinut je Dušan Černjul, ugostitelj u Šišanu. 


Dok se ugostitelji domišljaju kako ostati konkurentni, a istodobno zaraditi, krovna udruga hotelijera od države očekuje kompenzacijske mjere kojima bi se ublažila poskupljenja. Ističu kako će u suprotnome biti ugroženi ne samo profitabilnost i investicijski ciklus, nego i opstojnost poslovanja.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!