Mladi turisti preplavili Pulu

14.08.2022.

08:17

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/HRT

Mladi turisti preplavili Pulu

Mladi turisti preplavili Pulu

Foto: HRT / HRT

U Istri će broj turista ovoga vikenda premašiti 300 tisuća. Iako je poluotok uglavnom usmjeren prema obiteljskom turizmu, broj mladih gostiju, od 18 do 30 godina, sve je veći. Pula svoj turistički razvoj temelji upravo na „city breaku”, odnosno odredištu za češće i kraće boravke. 


Iako su im noćni provodi miliji, mladi turisti ovoga su ljeta sve viđeniji i danju.

- U Italiji je smještaj preskup, ovdje smo našli kuću po povoljnoj cijeni. Tek smo došli, vidjeli smo predivne plaže, grad je lijep, kaže Mateo.

- Ako usporedimo s 2019., koja je bila zadnja pretpandemijska godina, vidimo da imamo par posto više mladih, što ako pogledamo 7. i 8. mjesec - kada su brojke veće - nije zanemariv postotak, ističe Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ-a Pula.

Nisu zanemarive ni manifestacije kojih nikada nije bilo više. Music week, vinski grad, pa sada burger fest uz niz koncerata u Areni i na gradskim trgovima. Kafići puni.

U Puli je 25 tisuća gostiju. Privatni je smještaj rasprodan, mladi su počeli popunjavati i hotele.

- Obići ćemo Hrvatsku. Odlučili smo zaustaviti se u Puli jer smo o tom gradu čuli sve najbolje. Posjetili smo mnogo toga, a plaže su predivne, kaže Camilla.

Nova struktura gostiju s većim udjelom mladih, hotelijerima, kažu, povećava troškove.

- Jer oni ostaju kraće na jednoj destinaciji, žele što više vidjeti u što kraćem roku, tako da smo na neki način spušteni na vrstu kolodvorskog turizma. Jer svaki dan moramo sve mijenjati, posteljinu i sve, to nam stvara dodatne troškove, naglašava Deniz Zembo, hotelijer iz Pule.

U posljednje vrijeme počeli su nicati i hosteli, sada ih je u gradu već 20-ak i svaka im je godina sve bolja.

- Ti mladi ljudi stvaraju tradiciju dolazaka, svaki put u drugom društvu, u većem broju dana koji borave u Hrvatskoj, kaže Tomislav Milošević,voditelj hostela.

- Govorimo o mladim gostima koji su stasali u vrijeme korone, nisu putovali i govorimo o gostima koji će kad osnuju obitelj - s obiteljima dolaziti, dodaje Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agencija, HGK.

A obitelji s djecom ni ove godine nisu podbacile. Danas je uz njih sve više mladih i u kampovima južne Istre koji prvi put u 30 godina povremeno moraju zatvoriti ulaz jer praznih parcela nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!