Na sajmu u Tinjanu narezat će se 10-ak tona pršuta

18.10.2024.

Zadnja izmjena 19:31

Autor: Jasminka Kalčić/B. A./S.M./Dnevnik/HRT/Hina

Sajam pršuta u Tinjanu
Sajam pršuta u Tinjanu
Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Četrdesetak proizvođača pršuta iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Portugala, Španjolske i Crne Gore okupilo se na 16. izdanju Internacionalnog sajma pršuta, koji je u petak otvoren u Tinjanu u Istri. Sajam je posjetio i predsjednik Republike Zoran Milanović. 

Istarski pršut ima oznaku izvornosti. To znači, kazao je za središnji Dnevnik HTV-a Paolo Jelenić, predsjednik Udruge proizvođača istarskog pršuta, da svinja mora biti iz domaćeg uzgoja, u Hrvatskoj, a i tovljena te sva ostala prerada prema specifikaciji o istarskom pršutu.

Pršutarima je poteškoće stvorila svinjska kuga prije dvije godine. Jelenić napominje da neki imaju male objekte te da neki ne mogu ispoštovati ono što je EU dala da bi mogli preuzeti rubu iz područja ograničenja. Navodi i da će iduće godine biti problem u vezi s količinama istarskih pršuta s oznakom, ali da se ipak nastoji nekako to sve riješiti. 

"U posao s pršutima ljudi se teško upuštaju"


Komentirajući tvrdnju novinarke Jasminke Kalčić da baš i nema mladih koji se bave pršutima, kazao je da ih i ima, ali mu se čini da je za razliku od maslinarstva ili vinarstva, posao s pršutima kompleksniji i ljudi se u to teže upuštaju. 

- Dobru sirovinu je danas teško pronaći. Borimo se iz godine u godinu. Istrijani su uporni i snalazimo se, težak je to posao. Nije lako, ali borimo se, idemo dalje, istaknuo je Jelenić.

Sve češće se u selima mogu vidjeti turisti, a manje svinje. Jelenić smatra da bismo trebali pogledati kako je to npr. u Austriji - treba i jedno i drugo nekako spojiti, kaže, pa će sve biti bolje.

Milanović na sajmu pršuta u Tinjanu


Predsjednik Republike Zoran Milanović je u pratnji njegova domaćina, načelnika općine Tinjan Gorana Hrvatina i pročelnika županijskog Odjela za poljoprivredu Istarske županije Ezija Pinzana, obišao štandove i razgovarao s izlagačima, odnosno proizvođačima pršuta izrazivši zadovoljstvo što je interes izlagača iz godine u godinu sve veći i što je ta manifestacija postala brend na ovim prostorima te promovira perjanicu istarske gastronomije - pršut. Prilikom obilaska predsjednik Milanović nije davao izjave.

Zoran Milanović na sajmu pršuta u Tinjanu

Zoran Milanović na sajmu pršuta u Tinjanu

Foto: Izvor: / Ured predsjednika RH

Na otvaranju sajma državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta te izaslanica premijera, Monika Udovičić rekla je da Hrvatska ima 48 poljoprivrednih proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla, te je prema broju zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, na visokom sedmom mjestu među članicama EU-a.

- Zaštićeni proizvodi poput istarskog pršuta, mesa boškarina, istarskog ovčjeg sira i meda, ključni su za očuvanje identiteta i jačanje turizma i gastronomske ponude. Oni pridonose povezivanju lokalnih zajednica s turistima, otvaraju nova tržišta i predstavljaju temelj održivog razvoja, dodala je.

Ezio Pinzan kazao je kako se općina Tinjan i zahvaljujući ovom sajmu promovirala u centar izvrsnosti istarskih poljoprivrednih proizvoda, a upravo je istarski pršut najvrjedniji proizvod, dok je načelnik općine Tinjan Goran Hrvatin podsjetio kako je prošlogodišnji Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu okupio oko 23 tisuće ljudi te se narezalo i pojelo više tona pršuta.

- Posjetitelji su tradicionalno stigli iz cijele Hrvatske, te iz Slovenije i Italije. Organizator ISAP-a Općina Tinjan, lani je još jednom malo podignula ljestvicu kvalitete ove najpoznatije manifestacije središnje Istre, pa se uoči ovogodišnjeg 16. Internacionalnog sajma pršuta nalazila pred velikim izazovom učiniti ovu značajnu manifestaciju koja promovira perjanicu istarske gastronomije, pršut. Vjerujem da smo uspjeli u tome, rekao je Hrvatin.

Pršute je kao i svake godine ocjenjivala Udruga senzornih analitičara Gustus, koja je potom proglasila najbolje po kategorijama, a šampionom ovogodišnjeg sajma proglašena je Pršutana Antolović iz Tinjana.

Pršut iz Tinjana - ovogodišnji pobjednik  


Milan Antolović
, proizvođač šampionskog pršuta sajma, otkrio je da je tajna dobrog pršuta u tradicijskoj tehnologiji. 


- Tajna je u ljubavi prema tom proizvodu. Zahvalio bih se i mojoj obitelji jer je to obiteljska proizvodnja. Dvadeset godina stječemo iskustva u kvaliteti. Svake godine su nam pršuti bolji, istaknuo je Antolović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!