Opatija: 24. prvenstvo sommeliera Hrvatske

01.12.2021.

16:32

Autor: Jelena Tomac/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

24. prvenstvo sommeliera Hrvatske

24. prvenstvo sommeliera Hrvatske

Foto: HTV / HRT

U Opatiji se održava 24. prvenstvo sommeliera Hrvatske. Za laskavu titulu najboljeg poznavatelja vina i ostalih pića natječe se njih dvanaest.


Polufinalno natjecanje sommeliera započelo je prepoznavanjem i ocjenjivanjem piva. Jer osim znanja o vinu, sommelieri moraju pokazati i znanje o ostalim pićima te usklađivanju različitih jela i pića.

- Naučili smo da je vino jedna ogromna tema, vinari svake godine naprave novu berbu i mi sve moramo znati o tome svemu, o cijelom svijetu, destilatima, sljubljivanje s hranom. Svaki gost dobije kompletnu uslugu s našim znanjem gdje pokažemo koliko je to bitno, vino poboljšava hranu i hrana poboljšava vino, ističe Lucija Matijević, restaurant manager u Nebo Restaurant Hilton Rijeka.

- Meni ovo izuzetno puno znači jer vrhunska gastronomija ide uz puno znanja, bez znanja ne možete ništa, što više znate kulture ostalih zemalja od kud dolaze naši gosti, možete i lakše preporučiti, prodati nešto domaće, objašnjava Siniša Lasan, direktor hrane i pića u Rixos Premium Dubrovnik.

Svi su natjecatelji prošli opsežnu edukaciju pri Hrvatskom sommelierskom klubu, koji okuplja 500-tinjak članova, profesionalaca i ostalih zainteresiranih ljubitelja vina. Glavna mu je zadaća napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola te stalna edukacija članova.

- Ja bi rekao da nije to zanimanje nego poziv, svi koji su ustrajni, vole ugostiteljstvo, raditi s ljudima, komunikativni su, kulturu stola njeguju, mislim da je to idealno zanimanje za takve ljude. Mogu reći da je sommelier najpopularnije zanimanje u ugostiteljstvu, kaže Krešimir Mikinac, voditelj edukacije Hrvatskog sommelier kluba.

Zato je i interes za tečajevima posljednjih godina sve veći i sommeliera je u Hrvatskoj sve više što gastro ponudu zemlje podiže na višu razinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!