Oporba propitivala trenutak izdavanja obveznica

21.02.2023.

14:48

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Narodne obveznice

Narodne obveznice

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Ministarstvo financija objavilo je javni poziv za izdavanje obveznica koje će biti ponuđene građanima. Upis počinje sutra i trajat će tjedan dana u poslovnicama banaka koje sudjeluju u tom postupku. Najmanji ulog bit će 500 eura, a rok dospijeća dvije godine. Kamatna stopa bit će najmanje 3 cijela 25 posto. Oporba je propitivala trenutak izdavanja, ali i svrhu za koju će se prikupljeni novac od obveznica koristiti.

- Država će dobiti određeni prihod. Što ćemo mi financirati s milijardu eura? Hoćemo li graditi željeznice ili nove škole, hoćemo li uložiti u obnovu ili obnovljive izvore energije, hoćemo li uložiti u obrazovni ili zdravstveni sustav, zapitala se Sandra Benčić, Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka i dodala kako joj je prvo pitanje gdje će otići taj novac, a drugo pitanje je zašto baš sada stoga što proračun nije u problemu, da pače, prema nekim stručnjacima on je u suficitu.

- Ja bih preporučio predsjedniku Vlade da napravi test. Neka on pokuša prodati obveznice na tržištu kapitala vani, po uvjetima koje je dao građanima Hrvatske, pa ako uspije mi možemo slijediti taj primjer, rekao je Božo Petrov iz Mosta i dodao kako se to neće dogoditi.

Petrov naglašava kako bi građani Hrvatske trebali dati svoj novac za obveznice koji će on trošiti na način na koji se trošilo do sada.

- Ovaj novac ne može dobiti iz vana stoga što to nije realna kamata. Realna kamata je puno veća. Hrvatski građani će ponovno izgubiti novac, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!