Počinje prodaja narodnih obveznica: Minimalni ulog 500 eura

16.02.2023.

Zadnja izmjena 21:38

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/HRT/IMS

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Građani će moći upisivati državne obveznice od 22. veljače do 1. ožujka, minimalni ulog bit će 500 eura, a država izdavanjem obveznice planira prikupiti milijardu eura, najavljeno je na sjednici Vlade. Ministarstvo financija i Zagrebačka burza na internetskim stranicama objavili su danas dokument ponude obveznica. Javni poziv bit će objavljen 20. veljače.

Predstavljajući prijedlog zaključka o prihvaćanju informacije o planiranom pokretanju emisije državnih obveznica uz aktivno izravno uključivanje sektora građanstva, ministar financija Marko Primorac rekao je da se obavljaju posljednje pripreme, najavivši da će se obveznice upisivati u dva kruga, pri čemu će prvi biti otvoren za građane od 22. veljače u osam sati do 1. ožujka do 20 sati.

Nakon toga će se upis za građane zatvoriti, a 3. ožujka će se otvoriti za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan. Dakle, sve što ne upišu građani, ostaje za institucionalne ulagače, a upis će se obavljati u poslovnicama banaka koje će biti vodeći agenti izdanja i suaranžeri.

Rok dospijeća obveznice će biti dvije godine, država izdanjem planira prikupiti milijardu eura, minimalan ulog bit će 500 eura, dok se u ovom trenutku još sa sigurnošću ne može reći koliko će iznositi kuponska kamata, ali bit će iznad tri posto, rekao je Primorac.

- Obveznica će biti dvogodišnje ročnosti uz godišnji kamatni prinos iznad tri posto, a cilj kraćeg roka dospijeća je građanima pružiti mogućnost ulaganja usklađenu s dosadašnjim preferencijama uz maksimalno ograničenje negativnih tržišnih rizika, piše u Vladinu zaključku.

Primorac je napomenuo i da će građani prije samog upisa dobiti informaciju o minimalnoj kamatnoj stopi koja će se postići na izdanju.

Ministarstvo je danas objavilo dokument ponude, koji sadržava općeniti set informacija, a 20. veljače na stranicama Ministarstva financija i Zagrebačke burze bit će objavljen javni poziv, gdje će biti i više detalja o samom izdanju, kao i o mjestima upisa, uz definiranje točno određenih poslovnica banaka, kojih će na području RH biti oko pet stotina.

Pozivaju se ponajprije građani koji će obveznicu držati do isteka roka dospijeća


Primorac je pojasnio da je obveznica financijski instrument koji kupcu jamči isplatu kuponske kamate predviđenom dinamikom te isplatu glavnice po isteku roka dospijeća obveznice.

Obveznice općenito, a posebno one državne, među najsigurnijim su oblicima ulaganja. Rizik povezan s ulaganjima u njih ogleda se prije svega u mogućnosti promjene cijene obveznice tijekom trajanja roka dospijeća.

- Sa sigurnošću možemo reći da će oni koji će kupiti državne obveznice, ostvariti onaj očekivani prinos ukoliko obveznice budu držali do isteka roka dospijeća, istaknuo je Primorac.

S druge strane, građani koji ne budu obveznicu mogli držati do isteka roka dospijeća i budu je htjeli prodati na sekundarnom tržištu, mogu biti suočeni s promjenama cijene te u tom slučaju postoji određeni minimalni rizik da neće dobiti onaj iznos koji su inicijalno uložili.

- Još jednom bih volio potaknuti sve one građane koji planiraju participirati u ovom izdanju, da to čine ukoliko obveznicu planiraju držati do isteka roka dospijeća, rekao je Primorac.

S obzirom na kamatne stope na depozite koje su trenutačno u bankama, Primorac je poručio da su koristi za građane od ulaganja u ovakvu obveznicu prilično jasne.

Plenković: Praksa koja postoji u nizu drugih zemalja


Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da se ovim izdanjem želi dinamizirati domaće tržište kapitala, kao i poslati poruka povjerenja u državne obveznice, u domaće javne financije i sve ono što je sustavnim radom i odgovornim upravljanjem javnim financijama učinjeno u proteklim godinama.

- Sada kao članica ne samo EU-a, nego još više i europodručja i šengenskog prostora, s vrlo snažnim kredibilitetom, želimo omogućiti našim građanima da svoja sredstva, svoju štednju, ulažu u državne obveznice, izjavio je Plenković.

Rekao je i da se pokreće nešto što do sada nije bila praksa u Hrvatskoj, premda takva praksa postoji u nizu drugih zemalja, poput Irske, Portugala, Italije, Poljske, Malte, Cipra i Mađarske.

Primorac: Upis obveznica za građane besplatan


Ministar financija Marko Primorac izjavio je u četvrtak da će upis državnih obveznica za građane biti besplatan te da će banke odraditi sav posao, a rekao je i da je moguće da se "malo poveća" ciljani iznos koji država planira prikupiti izdanjem.

Na današnjoj sjednici Vlade najavljeno je da će građani moći upisivati državne obveznice od 22. veljače do 1. ožujka, minimalni ulog će biti 500 eura, a da država izdanjem obveznice planira prikupiti milijardu eura.

Primorac je u izjavi nakon sjednice Vlade rekao da se želi omogućiti ulaganje onim građanima koji to žele i koji smatraju da bi ono bilo dobro i kvalitetno. Pritom, s bankama, to jest vodećim agentima izdanja i suaranžerima, dogovoreno je da građani neće snositi trošak upisa, a banke će za njih odraditi sav potreban posao.

- Cilj je u što većoj mjeri uključiti građane te oživjeti tržište kapitala i vratiti građane na njega, istaknuo je. No, napomenuo je i da će oni građani koji odluče prodati obveznicu prije isteka roka dospijeća od dvije godine u tom slučaju imati određene administrativne troškove, a morat će i pronaći brokera koji će odraditi tu prodaju, pojasnio je ministar financija.

Ponovio je da je sugestija Vlade da u obveznice ulažu isključivo oni koji su ih spremni držati dvije godine, to jest do isteka roka dospijeća. Građane koji smatraju da postoji mogućnost da obveznicu prodaju i ranije se ne želi demotivirati, no moraju biti svjesni da postoje određeni rizici, prije svega u kontekstu potencijalnog smanjenja cijena tih obveznica za vrijeme trajanja roka dospijeća, kao i spomenutih administrativnih troškova.

Primorac je izjavio da je cilj građanima pojasniti detalje novog instrumenta i mogućnosti koje im se stavljaju na raspolaganje. Vjeruje da će i oni koji su eventualno skeptični, kroz vrijeme shvatiti o čemu je riječ te se naviknuti na taj za njih novi instrument, te da će on u idućem razdoblju doživjeti svoj pun potencijal.

- Mislim da ovaj instrument ima potencijala i da se u idućim godinama također izdaje, no ne mislim da bi to trebalo biti u nekoj značajnijoj mjeri. Nije cilj države baviti se bankarstvom pa pokupiti sve depozite sa štednje (...) Cilj je prije svega refinancirati postojeće obaveze, jednim dijelom i kroz ovakav instrument. Mislim da je to dobro i pozitivno, odgovorio je Primorac na pitanje hoće li se praksa izdanja ovakvih obveznica nastaviti.

Ne vodimo "nagovaračku" kampanju


Apostrofirao je benefite ovakvog izdanja, s obzirom da država diverzificira portfelj potencijalnih investitora, građani mogu ostvariti prinos koji je veći od trenutnog za depozite u bankama, a također, u većoj mjeri mogu participirati i pratiti poslovanje države i vođenje javnih financija.

Na novinarsko pitanje kako uvjeriti građane da ulažu u obveznice ako je i potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Oleg Butković izjavio da nije sklon ulaganjima, Primorac je rekao da ne postoji potreba da se bilo koga išta uvjerava, s obzirom da država "nije u nikakvom problemu", a mogućnosti zaduživanja i na svjetskom i domaćem tržištu su "nikad bolje":

Upitan hoće li on uložiti, Primorac je rekao da mora razgovarati sa suprugom, no da će se "svakako truditi nešto uložiti". No, s obzirom da su u Vladi odlučili da neće imati "nagovaračku" kampanju, Primorac smatra da nema potrebe da svojim primjerom motivira druge da nešto čine.

Minimalni ulog po građaninu je 500 eura, a upitan hoće li biti i gornjeg ograničenja, Primorac je rekao da se to u ovom trenutku ne zna i da to nije nešto što se planiralo definirati unaprijed.

No, ciljani iznos izdanja je milijardu eura, pa ako interes građana bude takav da se primjerice pokuša upisati pet milijardi eura, naravno da ćemo morati povući neku granicu i da nećemo moći sve to upisati, kazao je.

Postoji mogućnost i da se ciljani iznos malo poveća, kao i da se nešto smanji, no to neće biti znatno, napomenuo je Primorac. Ipak, rekao je da je moguće da se "primi" i do 1,5 milijardi eura.

- Nije to isključeno. No u svakom slučaju nećemo primiti pet milijardi eura, izjavio je.

Podsjetimo, početkom ožujka državi dospijeva na naplatu 1,5 milijardi dolara euroobveznice pa se financijska tržišta i javnost već neko vrijeme pripremaju za izdanje obveznice krajem veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!