Oprez na Wall Streetu uoči izvješća o inflaciji u SAD-u

12.04.2023.

00:53

Autor: P.F./Hina/HRT

Cijene na burzama

Cijene na burzama

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na Wall Streetu se u utorak trgovalo oprezno jer ulagači ne žele previše riskirati uoči izvješća o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta idućih dana.

Dow Jones ojačao je 0,29%, na 33.684 boda, dok je S&P 500 ostao gotovo nepromijenjen, na 4.108 bodova, a Nasdaq indeks oslabio 0,43%, na 12.031 bod.

Na najvećoj svjetskoj burzi vlada oprez jer ulagači ne žele riskirati uoči izvješća o inflaciji u SAD-u, koje će biti objavljeno u četvrtak i koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su u ožujku potrošačke cijene porasle 0,2% na mjesečnoj razini i 5,2% na godišnjoj, što bi bilo značajno usporavanje u odnosu na 6% u prethodnom mjesecu. Temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene energije i hrane, mogla bi, prema procjenama, porasti za 0,4% na mjesečnoj, a 5,6% na godišnjoj razini, što bi bilo blago ubrzanje s 5,5% mjesec dana prije.

To izvješće utjecat će na očekivanja ulagača u vezi kamatnih stopa američke središnje banke. Sada se na tržištu novca procjenjuje da postoji 67% izgleda da će Fed na sjednici u svibnju povećati ključne kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, dok su još prošli tjedan ti izgledi iznosili manje od 50%.

U drugom dijelu trgovanja burzovni su indeksi jučer osjetnije porasli, nakon što je predsjednik ogranka Feda u Chicagu Austan Goolsbee kazao da bi središnja banka trebala biti oprezna kako ne bi previše agresivno povećala kamate. No, kasnije su indeksi izgubili te dobitke.

Ovo je zatišje pred buru. Sutra će biti objavljeni podaci o inflaciji, uskoro i zapisnik s posljednje sjednice Feda, a potom slijede i kvartalna poslovna izvješća kompanija. Stoga ne čudi što su ulagači oprezni, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.

Sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija započinje krajem tjedna, a u petak će izvješća objaviti tri velike banke Citigroup, JPMorgan Chase i WellsFargo što bi moglo dati jasniju sliku o situaciji u sektoru, nakon kolapsa nekoliko regionalnih banaka u ožujku.

Prema posljednjim procjenama analitičara u anketi Reutersa, zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa bit će u prvom tromjesečju 5,2% manje nego u istom lanjskom kvartalu, dok su na početku tromjesečja analitičari očekivali rast zarada za 1,4%.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,57%, na 7.785 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,37%, na 15.655 bodova, a pariški CAC 0,89%, na 7.390 bodova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!