Orqa, novi stanar osječkog IT Parka

06:59 / 02.07.2021.

Autor: Hrvoje Šimunović/Regionalni dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

Da je Osijek poželjna adresa za informatičke tvrtke dokazuje i dolazak novih stanara u IT park. Tvrtka Orqa, koja je svjetsku slavu stekla proizvodnjom naočala za pilote dronova, svoje je poslovanje odlučila nastaviti u budućem centru slavonske IT industrije. Potpisivanjem ugovora s osječkom Gradskom upravom stekli su se preduvjeti za početak gradnje novoga objekta kojim će IT park dobiti svoga šestog stanara.

Najpoznatiji Orqin proizvod naočale su za upravljanje bespilotnim letjelicama koje su brzo osvojile svijet. Danas se prodaju u 50-ak država, a među poznatijim su korisnicima američka vojska i policija te tvrtke koje nadziru velike sustave naftovoda i dalekovoda.

- Ako imate naočale, vi imate osjećaj kao da se nalazite u kokpitu drona u visini, a stojite čvrsto s nogama na zemlji, kaže glavni operativni direktor tvrtke Orqa Tomislav Krolo. U tvrtki koja je osnovana prije tri godine s troje zaposlenih danas radi 50 ljudi. Strelovit poslovni uzlet, kažu, rezultat je spleta okolnosti.

- Dio cijele priče je sreća, dio je neznanje i, zapravo, nismo znali u što se upuštamo i usudili smo se zadati tako visok cilj, ne znajući šta nas čeka, prisjeća se glavni direktor tvrtke Orqa Srđan Kovačević.

A dočekale su ih narudžbe iz cijeloga svijeta, pa je došlo vrijeme za rast i selidbu u IT park. Na površini većoj od 1200 četvornih metara uskoro počinje gradnja objekta u kojemu će se, uz usavršavanje postojećih proizvoda, razvijati nova, poput rješenja na područjima javne sigurnosti i upravljanja krizama.

- Šesti stanar od devet. Ja sam siguran da će i ostale tri parcele biti ubrzo popunjene i da ćemo naš IT park i našu IT scenu širiti dalje na ponos svih Osječana, nada se gradonačelnik Ivan Radić.

Popis tvrtki stanara IT parka polako se popunjava, a iz osječke gradske uprave potencijalne prijavitelje pozivaju da se priključe pozitivnoj poduzetničkoj priči i postanu dijelom buduće osječke IT gospodarske zone.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!